Tuija Sojakka Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi

Keski-Suomen ensi ja turvakoti ry:n hallitus on päättänyt yksimielisesti nimittää yhdistyksen uudeksi toiminnanjohtajaksi Tuija Sojakan. Sojakka aloittaa työnsä 1.10.2022.

Tuija Sojakka on koulutukseltaan YTM, sosiaalityöntekijä. ”Olen hyvin otettu valinnastani ja valmiina kehittämään yhdistystä edelleen. Odotan uusia työtehtäviäni jo innolla”, Sojakka kertoo.

Yhdistyksen puheenjohtaja Merja Närhi on tyytyväinen valintaan. ”Hyviä hakijoita oli ilahduttavan paljon. Tuija Sojakalla on valmiina sellaiset verkostot, joiden avulla varmasti pärjäämme tulevalla hyvinvointialueella. Tuija tuntee tulevan työkenttänsä hyvin. Odotamme pian alkavaa yhteistyötä hyvillä mielin”, Närhi sanoo.

LISÄTIETOJA
Merja Närhi
Yhdistyksen puheenjohtaja
Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry
puh. 050 463 0585
merja.narhi@ksetu.fi
www.ksetu.fi

Lappulamppu kertoo ja kiittää

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n eteisaulaa koristaa näyttävä lappulamppu, joka mahdollistaa erilaisten viestien kertomisen. Lampun vaihtuvat laput viestittävät vuoden aikana erilaisista asioista ja tärkeistä tapahtumista.

Tällä kertaa lamppuun on kiinnitetty vuonna 2021 vietetyn juhlavuoden kuvamuistoja. Kuvat kertovat niin arkisesta työstä eri muodoissa kuin juhla- ja virkistyshetkistä.

Kiitämme kaikkia juhlavuoteemme osallistuneita sekä toiminnassamme eri tavoin mukana olleita henkilöitä ja yhteistyökumppaneita.

Tänään vietettiin Susannan läksiäisjuhlaa

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:ssä oli tänään toiminnanjohtaja Susanna Huovisen läksiäiskahvien aika. Susanna siirtyy myöhemmin syyskuussa hoitamaan merkittävää tehtävää valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteerinä.

Yhdistyksen väki kiitti ja onnitteli Susannaa. Toivotettiin myös myötätuulta uuteen tehtävään ja sitä, että järjestökentän asiat pysyvät jatkossakin mielessä.

“Olen saanut toimia tämän huikean yhdistyksen toiminnanjohtajana neljän vuoden ajan. Tulin tehtävään keskelle uuden toimitalon rakennusprojektia ja Äänekosken uuden turvakodin suunnitteluvaihetta. Vuodet ovat olleet työntäyteiset – olen oppinut valtavasti ja jo ennestään syvä kunnioitukseni yhdistyksen vaativaa asiakastyötä tekeviä rautaisia ammattilaisia kohtaan on vain kasvanut”, Susanna sanoo.

“Työ on ollut hyvin monipuolista ilman kahta samanlaista päivää. Haluan esittää lämpimät kiitokseni koko yhdistyksen väelle yhteisistä vuosista. Suuntaan uusiin tuuliin hyvällä mielellä, sillä koen, että yhdistyksessä asiat ovat kunnossa ja hallituksemme valitsee varmasti viisaasti jatkajan tähän tehtävään.”

Lämpimät kiitokset Susannalle

“Olemme todella iloisia ja kiitollisia siitä, että Susanna on ollut toiminnanjohtajana viimeiset neljä vuotta. Toivoimme aikanaan uudelta toiminnanjohtajalta ennen kaikkea sitä, että hän vahvistaa verkostojamme ja tuo yhdistykselle näkyvyyttä ja uusia toimintatapoja. Ja sen Susanna on todella tehnyt. Keskellä rakennusprojektia ja keskellä pandemiaa, Susanna on nostanut yhdistyksemme aivan uudelle tasolle”, hallituksen puheenjohtaja Merja Närhi korostaa.

“Kiitämme Susannaa lämpimästi ja toivotamme menestystä uusiin työtehtäviin.”

Yhdistyksen uuden toiminnanjohtajan haku on käynnissä. Tehtävään tuli yli 20 hakemusta ja hallitus pyrkii tekemään valinnan syyskuun puolivälissä.

Lisätiedot: Merja Närhi, merja.narhi@ksetu.fi, p. 050 463 0585

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry hakee toiminnanjohtajaa

Toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta. Lähetäthän vapaamuotoisen hakemuksesi ja palkkatoiveesi 31.8.2022 klo 16 mennessä.

Toiminnanjohtaja pääsee kehittämään yhdistyksen työtä, viestintää ja vaikuttamistyötä. Työ on haastavaa ja monipuolista – toiminnanjohtaja saa vahvan tuen yhdistyksen hallitukselta ja johtoryhmältä. Uusien hyvinvointialueiden aloitus tuo oman kiinnostavan lisänsä työhön.

Edellytämme toiminnanjohtajalta soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja johtamiskokemusta. Lisäksi edellytämme päätöksentekokykyä, sujuvaa viestintää ja erinomaisia vuorovaikutustaitoja. Odotamme innostunutta ja itsenäistä työotetta. Arvostamme sosiaali- ja terveysalan tuntemusta ja verkostoja.

Tarjoamme kilpailukykyisen palkkauksen, hyvän työterveyshuollon, kehittämiseen kannustavan ilmapiirin ja mukavan työyhteisön.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ja palkkatoiveesi 31.8.2022 klo 16 mennessä: susanna.huovinen@ksetu.fi

Lisätiedot: puheenjohtaja Merja Närhi puh. 050 463 0585 ja toiminnanjohtaja Susanna Huovinen puh. 040 769 1786

Haemme yövalvojaa tekemään kriisi- ja väkivaltatyötä Äänekosken turvakotiin

Haemme vakituista yövalvojaa Äänekosken turvakotiin 1.9. alkaen tai sopimuksen mukaan. Kysy lisää tai laita hakemuksesi tulemaan 23.8.22 mennessä!

Mikäli tunnet paloa kriisi- ja väkivaltatyöhön ja pysyt yöaikaan hereillä, hae ihmeessä tätä paikkaa. Tarjoamme työn voittoa tavoittelemattomassa yhdistyksessä, jossa pääset turvaamaan lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden asiakkaiden yöunia, ottamaan vastaan yöaikaan tulevia asiakkaita ja antamaan heille kriisiapua. Saat myös päästää sisäisen kokkisi valloilleen valmistamalla asiakkaiden seuraavan päivän aterian. Työhön kuuluu lisäksi kodinhoidollisia tehtäviä, jotka auttavat pysymään hereillä yön pimeinä tunteina.

Pääset osaksi hyvää työyhteisöä, johon kuuluu kuusi ohjaajaa, vastaava ohjaaja, kaksi yövalvojaa ja vastaava sosiaalityöntekijä. Pääset tapaamaan päiväaikaan työskenteleviä työkavereita vuoronvaihtojen lisäksi toisinaan myös henkilöstöpalavereissa ja ryhmätyönohjauksessa. Öisin tukenasi on puhelimen päässä Jyväskylän turvakodin yövalvoja. Palkkaa maksamme palkkaluokan G24 mukaisesti. Osaamistasi tuemme THL:n kriisi- ja traumatyönkoulutuksilla ja työhyvinvointiasi liikunta- ja kulttuuriseteleillä.

Sinulta edellytämme tehtävään vaadittavaa koulutusta eli sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkintoa (Valtioneuvoston asetus turvakotipalvelujen tuottamiselle asetettavista edellytyksistä 598/2015) sekä hygieniapassia, rikostaustaotetta (Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä 504/2002) ja tartuntatautilain 48 § mukaista rokotussuojaa. Huomioimme haussa myös loppuvaiheen sote alan AMK-opiskelijat.

Tehtävässä on kuuden kuukauden koeaika. Arvostamme työkokemusta lastensuojelun tehtävistä, hyviä vuorovaikutustaitoja, joustavuutta sekä perehtyneisyyttä lähisuhdeväkivallan kriisityöhön.

Kysy lisää ja laita hakemuksesi tulemaan 23.8.22 mennessä!

 • Hakemus ja cv sähköpostitse osoitteeseen minttu.lamsa@ksetu.fi
 • Hakijoita voidaan haastatella jo hakuaikana
 • Lisätietoja ma-to klo 9-15 välillä: vastaava sosiaalityöntekijä Minttu Lämsä, p. 050 342 3420, minttu.lamsa@ksetu.fi

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry tuottaa turvakotipalvelua yhtenä THL:n palveluntuottajana. Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville henkilöille ja perheille. Äänekosken turvakodissa on seitsemän perhepaikkaa.

 

Hae ohjaajaksi Äänekosken turvakotiin tekemään kriisi- ja väkivaltatyötä

Haemme vakituista ohjaajaa Äänekosken turvakotiin 1.9. alkaen tai sopimuksen mukaan. Laitathan hakemuksesi tulemaan viimeistään 23.8.22 mennessä!

Tarjoamme monipuolisen ja mielenkiintoisen työn voittoa tavoittelemattomassa yhdistyksessä. Meillä pääset tekemään asiakas- ja kehittämistyötä ammattitaitoisessa työyhteisössä. Kohtaat työssäsi lähisuhdeväkivaltaa kokeneita lapsia ja aikuisia.

Pääset osaksi hyvää työyhteisöä, johon kuuluu kuusi ohjaajaa, vastaava ohjaaja, kaksi yövalvojaa ja vastaava sosiaalityöntekijä. Meillä et jää asiakastyön asioiden kanssa yksin, vaan pääset pohtimaan niitä sekä työn arjessa että viikoittaisissa henkilöstöpalavereissa. Pääset kanssamme myös ryhmätyönohjaukseen. Palkkaa maksamme yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksen palkkaluokan G25 mukaisesti. Osaamistasi tuemme koulutuksilla sekä työhyvinvointiasi liikunta- ja kulttuuriseteleillä.

Ohjaajana työskentelet pääsääntöisesti aamu- ja iltavuoroissa, mutta tarvittaessa sinulla on valmius työskennellä myös yövuoroissa. Turvakodin ohjaajana teet suunnitelmallista asiakastyötä ja kriisityötä sekä aikuisten että lasten kanssa. Työvuorossa oleva työntekijä arvioi uusien asiakkaiden turvakodin tarpeen. Ohjaajana teet myös kodinhoidollisia tehtäviä ja hoidat tarvittaessa lapsia.

Sinulta edellytämme sosiaali- tai terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkintoa (valtioneuvoston asetus turvakotipalvelujen tuottamiselle asetettavista edellytyksistä 598/2015) sekä rikostaustaotetta (laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä 504/2002), tartuntatautilain 48§:n mukaista rokotussuojaa ja hygieniapassia. Huomioimme haussa myös loppuvaiheen sote-alan AMK-opiskelijat.

Tehtävässä on kuuden kuukauden koeaika. Arvostamme työkokemusta lastensuojelun tehtävistä, hyviä vuorovaikutustaitoja, joustavuutta sekä perehtyneisyyttä lähisuhdeväkivallan kriisityöhön.

Joko kiinnostuit? Kysythän lisää tai laitathan hakemuksesi tulemaan 23.8.22 mennessä!

 • Hakemus ja cv sähköpostitse osoitteeseen minttu.lamsa@ksetu.fi
 • Hakijoita voidaan haastatella jo hakuaikana
 • Lisätietoja ma-to klo 9-15 välillä: vastaava sosiaalityöntekijä Minttu Lämsä, p. 050 342 3420, minttu.lamsa@ksetu.fiKeski-Suomen ensi- ja turvakoti ry tuottaa turvakotipalvelua yhtenä THL:n palveluntuottajana.

Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville henkilöille ja perheille. Äänekosken turvakodissa on seitsemän perhepaikkaa.

 

Hyvinvointialueella iso rooli turvallisuuden vahvistamisessa

Työtä turvallisuuden puolesta -kirjoitussarjamme jatkuu. Toiminnanjohtaja Susanna Huovinen haastaa kaikki hyvinvointialueet rakentamaan parhaan väkivallan vastaisen soten omalle alueelleen.

Turvallisuuden teema kannattaa nostaa osaksi historiallista ja poikkeuksellisen tärkeää hyvinvointialueuudistusta. Vaikka uudistuksen ytimessä on ensisijaisesti taata laadukkaat ja oikea-aikaiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, turvallisuuden teema kuuluu oleellisena osana hyvin toimivaan sote-palvelujärjestelmään.

Liian moni suomalainen kohtaa henkistä, fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa kotona, koulussa, työpaikoilla ja harrastuksissa. Yhä useampi uskaltaa onneksi jo nostaa kohtaamaansa väkivaltaa ja kaltoinkohtelua esiin ja vaatia asioihin muutosta.

Tästä osoituksena on esimerkiksi viime viikkojen vilkas keskustelu seksuaalisesta ahdistelusta. Silti esiin tulevat tapaukset ovat valitettavasti vain jäävuoren huippu – väkivallan kokemusta leimaa usein uhrin turha häpeä ja syyllisyys.

Vastuu toisen ihmisen väkivaltaisesta kohtelusta on aina tekijällä.

Sote-uudistuksessa on aiheellisesti kannettu huolta sellaisten asioiden organisoimisesta, jotka kuuluvat useamman toimijan vastuulle. Väkivallan vastainen työ kuuluu tälle listalle. Työn keskiössä on yhtäältä väkivallan tunnistaminen ja puheeksi ottaminen, toisaalta uhrien, kokijoiden ja tekijöiden tarvitseman avun turvaaminen.

Näissä kaikissa tehtävissä omat roolit löytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, mutta myös varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen sekä laajasti työelämän piirissä toimiville organisaatioille. Erikseen on mainittava myös poliisin ja oikeuslaitoksen tärkeä rooli väkivallan kitkemisessä ja uhrien auttamisessa.

Hyvinvointialueiden tulisi omilla alueillaan johtaa väkivallan vastaista työtä.

Uusi ”hyvinvointikone” on valjastettava täysimääräisesti takaamaan jokaisen ihmisen oikeutta turvalliseen elämään. Väkivalta maksaa yhteiskunnallemme vuosittain valtavia summia esimerkiksi ensihoidon, sairaanhoidon, lastensuojelun, poliisin ja oikeuslaitoksen kuluina sekä työstä poissaoloina – puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä, jonka väkivalta aina uhrille aiheuttaa. Ylisukupolvisuus johtaa usein ongelmien siirtymiseen lasten ja nuorten maailmaan.

Haastan kaikki hyvinvointialueet rakentamaan parhaan väkivallan vastaisen soten omalle alueelleen.

Työ vaatii monipuolista aktiivisten toimijoiden tiivistä verkostoitumista, hyvien käytänteiden kokoamista ja jakamista sekä uusien toimintamallien rohkeaa pilotointia.

Onnistuneella työllä uudet ”hyvinvointikoneemme” voivat luoda asukkailleen turvallisempaa arkea ja vähemmän väkivallasta aiheutuvia kustannuksia sekä katkoa väkivallan ylisukupolvisia ketjuja. Otatko sinä organisaatiosi puolesta yhteistyökutsuni vastaan?

Susanna Huovinen
toiminnanjohtaja
Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry

Yhdistyksemme tämän vuoden kirjoitussarja keskittyy turvallisuuden teeman ympärille. Ammattilaisemme kirjoittavat teemasta Työtä turvallisuuden puolesta -otsikon alla. Löydät aiemmat kirjoitukset esimerkiksi verkkosivuiltamme.

 • 22.3.2022 Ensikodilta palikoita perusturvallisuuteen
  Riikka Huusko, sosiaalityöntekijä, Ensikodin ja Tapaamispaikan vastaava
 • 11.2.2022 Yhteistyö tuo turvaa
  Tiina Nevalainen, vastaava sosiaalityöntekijä, Jyväskylän turvakoti
  Minttu Lämsä, vastaava sosiaalityöntekijä, Äänekosken turvakoti

Yhdenvertaisuus kuuluu kaikille!

Pride-viikko näkyy ja kuuluu ympäri Suomea. On hyvä, että yhdenvertaisuudesta ja jokaisen ihmisen oikeudesta turvalliseen arkeen omana itsenään puhutaan tällä viikolla paljon. Kenenkään ei pidä joutua syrjityksi seksuaalisen suuntautumisensa takia.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry on julistautunut syrjimättömäksi alueeksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikissa palveluissa ja toiminnoissa meille on tärkeää, että jokainen saa olla avoimesti oma itsensä. Yhdistyksen arvoihin kuuluvat turvallisuus, luotettavuus, kunnioittaminen ja asiakkaiden osallisuus.

Meillä jokainen tulee kohdatuksi arvostettuna ihmisenä.

Tämän vuoden Helsinki Pride -tapahtuman teemana on Kohtaamisia. Kahden vaikean koronavuoden jälkeen teema osuu oikeaan. Ilman kohtaamisia ja avointa keskustelua ei voi syntyä toisen ymmärtämistä ja arvostamista. Helsinki Pride haluaa myös mahdollistaa ihmisille omien ennakkoluulojen kohtaamisen mahdollisuuden. Tämä on tärkeä viesti, sillä usein vieras ja tuntematon ovat meille pelottavaa ja outoa.

Osallistumme kohtaamisiin jalkautumalla Jyväskylässä syyskuussa olevaan Pride-tapahtumaan ja vetoamme vahvasti kaikkien ihmisten yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja turvallisuuden takaamiseksi.

#helsinkipride #helsinkipride2022 #helsinkiprideyhteisö #ylpeysmuuttaamaailmaa #changingtheworldwithpride #togetherwithpride #pride

Vuoden 2022 Helsinki Pride -tapahtuman teemana on Kohtaamisia. Pride-viikkoa juhlitaan 27.6.-3.7.2022.

Maria Kaisa Aula tutustui toimintaamme

Yhdistys sai tällä viikolla Liitukujan toimitalolle tärkeän vieraan, kun aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula (kesk.) tutustui toimintaamme. Yhdistys on pyrkinyt tapaamaan uuden aluevaltuuston poliittista johtoa, jotta meillä olisi mahdollisuus kertoa järjestöjen ja oman yhdistyksemme työn merkityksestä alueen asukkaille.

Puheenjohtaja Aula tuntee Ensi- ja turvakotien työtä jo aiemmalta uraltaan. Nyt vierailun keskiössä oli hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyö sekä sen saaminen mukaan uuden alueen rakenteisiin.

Toiminnanjohtaja Susanna Huovinen kiitti aluehallitusta siitä, että jo nyt Keski-Suomessa on nimetty sote- ja pelastusalan järjestöjen asiantuntijaryhmä. Ryhmä on nimetty alkuun vuoden 2022 loppuun, mutta Huovinen toivoo ryhmälle pysyvämpää roolia.

”Järjestöihin vuosikymmenten aikana kerättyä tietoa ja verkostoja ei kannata suuren uudistuksen keskellä hukata, vaan tämä osaaminen tulee hyödyntää täysimääräisesti. Olisi myös tärkeää, että järjestöt pääsisivät mahdollisimman pian mukaan jo käynnissä olevien, konkreettisten palveluketjujen suunnitteluun”, Huovinen totesi.

Lisäksi Huovinen toivoo avointa keskustelua kilpailutusten mielekkyydestä silloin, kun kyseessä on pieni, mutta vaativaa palvelua tarvitseva asiakasryhmä. Hankintalaki antaa mahdollisuuksia myös muunlaiselle sopimiselle, mutta näitä mahdollisuuksia ei vielä riittävästi hyödynnetä.

”Jos jokin järjestötoimija toteuttaa omalla alueellaan ainoana tiettyä palvelua, johon julkinen järjestäjätaho on tyytyväinen, pitäisi tarkkaan harkita, tarvitaanko aina kilpailutusta”, Huovinen sanoi.

Me kuljemme väkivallan kokijoiden rinnalla apuna ja tukena

Puheenjohtaja Aulalle esiteltiin yhdistyksen eri toimintoja. Turvakodin vastaava ohjaaja Pirkko Kangasniemi nosti esiin huolia, joista väkivaltaa kokeneet asiakkaat kertovat.

”Valitettavasti moni turvakodin asiakas kohtaa edelleen väkivallan vähättelyä tai sitten väkivaltaa ei tunnisteta ilmiöksi, joka vaikuttaa monin tavoin koko perheeseen. Kuitenkin väkivalta – varsinkin pitkään jatkunut väkivalta – johtaa usein siihen, ettei uhri pysty eikä uskalla puolustaa omia oikeuksiaan. Me täällä turvakodilla näemme tämän, koska kuljemme väkivallan kokijoiden rinnalla apuna ja tukena”, Kangasniemi kertoi.

Yhdistys lähetti kaikille Keskustan aluevaltuutetuille puheenjohtaja Aulan mukana luettavaksi yhdistyksen 75-vuotisjuhlajulkaisun.

Kiitos vielä Maria Kaisa, kun kävit vieraanamme!

Toiminnanjohtaja Susanna Huovinen ja Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula tapasivat Liitukujan toimitalolla.

 

 

 

Pirkko Kangasniemi kertoi Maria Kaisa Aulalle muun muassa väkivaltaa kokeneisiin asiakkaisiin liittyvistä huolenaiheista.

 

Palvelupäällikkö Sirpalle hopeinen ansiomerkki!

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry palkitsi henkilöstöpäivässään palvelupäällikkö Sirpa Savolaisen Ensi- ja turvakotien liiton myöntämällä hopeisella ansiomerkillä.

Merkin voivat saada työntekijät, jotka ovat olleet yhdistysten palveluksessa 10 vuoden ajan ja jotka ovat omalla työllään olleet auttamassa tukea tarvitsevia lapsia, perheitä ja vaikeassa elämäntilanteessa olevia.

Sirpa on toiminut yhdistyksessä ennen palvelupäällikön tehtäväänsä ensikodin vastaavana sosiaalityöntekijänä. Hänet tunnetaan laajasta osaamisestaan ja asiantuntemuksestaan sekä tarmokkaasta suhtautumisestaan asioihin. Sirpa työskentelee kaikkien yhdistyksen yksiköiden kanssa sitoutuneesti ja toimii yksiköiden esihenkilöiden esimiehenä. Sirpa toimii myös yhdistyksen edustajana erilaisissa verkostoissa ja liiton piirissä tehtävässä yhteistyössä.

Yhdistyksen hallitus ja työntekijät onnittelevat Sirpaa lämpimästi! Kiitos tärkeästä työstäsi yhdistyksen ja sen asiakkaiden hyväksi!

Palvelupäällikkö Sirpa Savolainen sai hopeisen ansiomerkin Keski-Suomen ensi- ja turvakodin henkilöstöpäivässä.

Henkilöstöpäivässä kouluttauduttiin, keskusteltiin ja kehitettiin

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n henkilöstö kokoontui pitkän pandemiatauon jälkeen yhteiseen henkilöstöpäivään. Päivässä iloittiin siitä, että saadaan taas tavata työkavereita ja keskustella tärkeistä teemoista yhdessä.

Päivä alkoi puheenjohtaja Merja Närhin puheenvuorolla, jossa korostui osaavan henkilöstön arvostus, korkealaatuisen työmme merkitys ja yhdistyksen yhteistyö laajasti muiden toimijoiden kanssa.

Tämän jälkeen harjoiteltiin alkusammutusta Keski-Suomen pelastuslaitoksen taitavassa ohjauksessa. Nämä taidot ovat kansalaistaitoja, mutta tärkeitä myös yhdistyksen työtehtävissä.

Päivä jatkui kehittämisteemoilla, joista toinen oli Hyvän mielen työpaikka -prosessin aloitus yhdistyksessä. Yhdessä mietittiin, mitkä ovat sellaisia mielen hyvinvointiin liittyviä asioita, joihin pitäisi jatkossa kiinnittää enemmän huomiota. Toinen teema oli yhdistyksen kansalaisjärjestötyö ja yhteisyyden kehittäminen koronakriisin jälkeen. Molemmissa teemoissa henkilöstöltä saatiin erinomaisia ideoita, joita viedään nyt jatkovalmistelussa eteenpäin.

Oli ilo viettää yhteinen päivä!

 

Susanna Huovinen mukaan sote-järjestöjen asiantuntijaryhmän työhön

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali-, terveys- ja pelastusalan järjestöjen sekä seurakuntien uuden asiantuntijaryhmän työ käynnistyy. Mukana työssä on myös Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Susanna Huovinen.

Laaja-alaisen asiantuntijaryhmän tehtävänä on tuoda järjestöjen ja seurakuntien näkökulmaa sekä osaamista valmistelun keskeisiin teemoihin kuten hyvinvointialueen strategiaan, yhtenäisten toimintamallien valmisteluun, avustuksiin, hyvinvointialueen järjestöyhteistyön sekä osallisuuden rakenteisiin.

“Meille järjestöille oli työvoitto saada uuden hyvinvointialueen rakenteeseen paikka myös sote- ja pelastusalan -järjestöjen edustajille. Edustamme paitsi asiakkaita ja työntekijöitä myös satoja keskisuomalaisia vapaaehtoisia, jotka antavat aikaansa yhdistysten ja järjestöjen kautta vaikeassa elämäntilanteessa oleville ihmisille. Järjestöjen osaaminen tuleekin ottaa hyötykäyttöön kaikilla hyvinvointialueilla”, toiminnanjohtaja Susanna Huovinen sanoo.

Järjestöjen ja seurakuntien asiantuntijaryhmä toimii valmistelun tukena vuoden 2022 ajan. Vuoden 2022 aikana arvioidaan tarve mahdolliselle pysyvämmälle yhteistyörakenteelle.

Ryhmän kokoonpano

 • Aapajärvi Tero, Jyväskylän Seudun Invalidit ry / Keski-Suomen cp-yhdistys
 • Ahonen Heli, Jyväskylän seurakunta
 • Astikainen Anne, Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry
 • Hauvala Tuija, Jyväskylän seudun mielenterveysseura ry
 • Huovinen Susanna, Keski-Suomen ensi ja turvakoti ry
 • Lehtoranta Petri, Keski-Suomen Liikunta ry
 • Liiri Kati, Psykiatrisen Kuntoutuksen Tuki ry
 • Liukko Aki, Vaajakosken baptistiseurakunta
 • Pigg Kristiina, Keski-Suomen Sydänpiiri Ry
 • Seppänen Kalle, Keski-Suomen Sopimuspalokunnat ry
 • Sivonen Tiina, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry
 • Suojasalmi Jussi, Sovatek-säätiö
 • Turkkila Susanna, Keski-Suomen Näkövammaiset ry
 • Wilén Jari, Keski-Suomen Pelastusalan Liitto ry

Yhdistyksen vuosikokous on pidetty

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Merja Närhi. Hallituksen jäseninä jatkavat Hanna Hämäläinen, Jani Kokko, Aila Kruus, Meri Lumela, Jussi Maasola, Tuija Mäkinen ja Eila Tiainen. Uudeksi jäseneksi valittiin Marja-Liisa Tuikkanen.

Sääntömääräisen vuosikokouksen jälkeen yhdistys sai vieraakseen avoimeen yleisötilaisuuteen THL:n kehittämispäällikkö Martta Octoberin, joka alusti koronakriisin vaikutuksista lähisuhdeväkivaltaan Suomessa.

“On hyvä, että lähisuhteissa tapahtuvasta väkivallasta on olemassa näin runsaasti tutkittua tietoa, jonka pohjalta voidaan rakentaa oikea-aikaisia avun muotoja. Nyt tämä tieto tulee saada uusien hyvinvointialueiden päättäjille ja valmistelijoille, jotta uhreille, kokijoille ja tekijöille saadaan tarvittava tuki”, yhdistyksen puheenjohtaja Merja Närhi sanoo.

Yhdistys kutsuu kaikki mukaan toimintaansa.

Jäsenmaksu henkilöjäsenille on vain 15 euroa vuodessa ja myös yhteisöt ovat tervetulleita jäseniksi 45 euron jäsenmaksulla/vuosi. Vapaaehtoisena toimimisen paikkoja on yhdistyksessä monenlaisia. Lue lisää http://ksetu.fi/haluatko-auttaa/tule-vapaaehtoiseksi/

 

Tervetuloa avoimeen yleisötilaisuuteen ti 26.4. klo 18!

Yleisötilaisuuden aiheena on koronakriisin vaikutukset lähisuhdeväkivaltaan Suomessa.

Tilaisuus järjestetään tiistaina 26.4. klo 18 Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansalissa.

Alustajana toimii Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) kehittämispäällikkö Martta October.

Tilaisuuden järjestää Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry.

 

Haluaisitko päästä tekemään työtä turvakodissa?

Etsimme Äänekosken turvakotiin nykyisiä ja tulevia ammattilaisia tekemään kanssamme monipuolista ja mielenkiintoista työtä lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden asiakkaiden parissa. Töitä löytyy erilaisiin elämäntilanteisiin.

Tarjolla on sekä keikkatyötä että eri pituisia työsuhteita, olipa vuorotyö tai pelkät yövuorot sinun juttusi. Otathan yhteyttä, niin keskustellaan lisää toiveistasi ja mahdollisuuksistasi työskennellä meillä!

Turvakodin työhön kuuluu asiakkaiden turvakotipalvelun tarpeen arviointia, kriisityötä, psykososiaalista tukea sekä suunnitelmallista omaohjaajatyötä kaiken ikäisten asiakkaiden kanssa. Lisäksi tehtäviin kuuluu arjen sujuvuudesta ja yhteisöllisyydestä vastaaminen sekä kodinhoidollisia tehtäviä. Meillä et jää asiakastyön asioiden kanssa yksin, vaan pääset pohtimaan niitä sekä työn arjessa että viikoittaisissa henkilöstöpalavereissa.

Turvakodin työtehtävissä edellytetään sosiaali- tai terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkintoa (valtioneuvoston asetus turvakotipalvelujen tuottamiselle asetettavista edellytyksistä 598/2015) sekä hygieniapassia, rikostaustaotetta (laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä 504/2002) ja tartuntalain 48 pykälän mukaista rokotussuojaa. Lyhyempiin työsuhteisiin voimme huomioida myös alan opiskelijat. Monenlaisesta työkokemuksesta on tässä työssä hyötyä. Tärkeintä on, että Sinulla on avoin ja asiakaslähtöinen asenne. Työsuhteissa on koeaika.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tuottaa turvakotipalvelua yhtenä THL:n palveluntuottajana. Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville henkilöille ja perheille.

Joko kiinnostuit? Kysäise lisää tai laita suoraan hakemuksesi tulemaan!

Tiedustelut: vastaava sosiaalityöntekijä Minttu Lämsä, p. 050 342 3420 tai minttu.lamsa@ksetu.fi

Hakemus ja CV: sähköpostitse osoitteeseen minttu.lamsa@ksetu.fi

Tervetuloa yhdistyksen jäseneksi!

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry toivottaa kaikki uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan. Jäsenmaksumme on vain 15 euroa vuodessa.

Jäsenmaksulla saat Ensi- ja turvakotien liiton sähköisen Enska- lehden, jossa on paljon asiaa niin sote-ammattilaisille kuin asiasta kiinnostuneille. Oma yhdistyksemme kutsuu jäseniä vuosikokouksen lisäksi jäseniltoihin ja lähettää jäsenpostia. Pääset päättämään yhdistyksemme asioista vuosikokoukseen, tutustumaan läheltä tekemäämme työhön ja kuulemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä.

Tule siis mukaan tukemaan tärkeää työtämme – kaikki jäsenmaksutuotot ohjataan yhdistyksen asiakkaiden tueksi ja kansalaistoiminnan työhön.

Toivotamme sinut ja ystäväsi lämpimästi tervetulleiksi!

Liittyminen on helppoa: http://ksetu.fi/haluatko-auttaa/liity-jaseneksi/

Kuvassa yhdistyksen väki tekee talkoilla jäsenpostitusta. Tässä postituksessa jäsenemme saavat kutsun huhtikuussa olevaan vuosikokoukseen ja viime vuonna juhlitun 75-vuotistaipaleemme juhlajulkaisun.

Aktiivista vaikuttamistyötä

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry tekee parhaillaan innokasta vaikuttamistyötä uuden Keski-Suomen hyvinvointialueen päättäjien suuntaan.

Yhdistys julkaisi viime vuonna 75-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi juhlajulkaisun, jossa kerrotaan yhdistyksen työstä ja esitellään toimintaamme monin eri tavoin.

Juhlajulkaisua on ollut mukava jakaa uusille päättäjille. Samalla on annettu mukaan myös Ensi- ja turvakotien liiton yhteiset aluevaalitavoitteet -esite. Kyllä näillä eväillä uusi päättäjä pääsee jo pitkälle.

Yhdistys julistautuu syrjintävapaaksi alueeksi

Yhdistyksemme liittyy lukuisten muiden toimijoiden, yritysten ja järjestöjen isoon joukkoon, ja julistautuu syrjintävapaaksi alueeksi. Päätimme julkistaa asian nyt rasisminvastaisella viikolla.

Kyseessä on kampanja, jolla pyritään saamaan vauhtia syrjinnän ja häirinnän vastaiseen työhön. Kampanjasta kertovat merkit laitetaan esille yhdistyksen tiloihin. Näin viestimme, että suhtaudumme syrjintään ja yhdenvertaisuuteen vakavasti. Jokainen kampanjaan lähtevä taho tekee siitä omanlaisensa – tapoja on monia.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:ssä kampanja kytkeytyy laajempaan tänä vuonna käynnissä olevaan työhyvinvoinnin kokonaisuuteen. On kuitenkin myös tärkeä näkyvästi kertoa tiloissamme vieraileville, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, että olemme mukana syrjinnän ja häirinnän vastaisessa työssä.

Vuoden 2022 rasismin vastaisen viikon pääviesti on: Tunnista, tiedosta ja toimi.

Esimerkiksi SPR:n sivuilta löytyy runsaasti erilaisia tapoja, joilla voi osoittaa sanovansa rasismille tiukasti EI! Näitä ovat mm. rasisminvastaiset toimintaohjeet ja niiden hyödyntäminen omassa toiminnassa, muiden haastaminen mukaan rasisminvastaiseen työhön sekä erilaiset materiaalit kouluille ja työpaikoille.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry haastaa oman jäsenistönsä, vapaaehtoisensa sekä muut ensi- ja turvakotiyhdistykset toimimaan rasismia ja syrjintää vastaan.

Pahinta ei ole pahojen teot, vaan hyvien hiljaisuus.
Martin Luther King

 

Kuvat: SPR

Tule vastaavaksi ohjaajaksi Äänekosken turvakotiimme!

Haemme vastaavaa ohjaajaa tekemään kriisi- ja väkivaltatyötä Äänekosken turvakotiin. Lue lisää ja laita hakemus tulemaan 8.4.2022 klo 15 mennessä.

Haemme Äänekosken turvakotiin vastaavaa ohjaajaa 1.5.2022 alkaen tai sopimuksen mukaan. Tarjoamme monipuolisen ja mielenkiintoisen työn voittoa tavoittelemattomassa yhdistyksessä. Meillä pääset tekemään asiakas- ja kehittämistyötä ammattitaitoisessa työyhteisössä. Kohtaat työssäsi väkivaltaa kokeneita lapsia ja aikuisia.

Pääset osaksi hyvää työyhteisöä, johon kuuluu kuusi ohjaajaa, kaksi yövalvojaa ja vastaava sosiaalityöntekijä. Meillä et jää asiakastyön asioiden kanssa yksin, vaan pääset pohtimaan niitä sekä työn arjessa että viikoittaisissa henkilöstöpalavereissa. Pääset kanssamme myös ryhmätyönohjaukseen. Palkkaa maksamme yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksen palkkaluokan G25 mukaisesti. Osaamistasi tuemme koulutuksilla sekä työhyvinvointiasi liikunta- ja kulttuuriseteleillä.

Sinulta edellytämme sosiaali- tai terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkintoa (valtioneuvoston asetus turvakotipalvelujen tuottamiselle asetettavista edellytyksistä 598/2015) sekä rikostaustaotetta (laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä 504/2002), tartuntatautilain 48§:n mukaista rokotussuojaa ja hygieniapassia. Arvostamme työkokemusta lastensuojelun tehtävistä, hyviä vuorovaikutustaitoja, joustavuutta sekä perehtyneisyyttä lähisuhdeväkivallan kriisityöhön.

Vastaavana ohjaajana työskentelet pääsääntöisesti aamu- ja iltavuoroissa, mutta tarvittaessa sinulla on valmius työskennellä myös yövuoroissa. Turvakodin ohjaajana teet suunnitelmallista asiakastyötä ja kriisityötä sekä aikuisten että lasten kanssa. Työvuorossa oleva työntekijä arvioi uusien asiakkaiden turvakodin tarpeen. Ohjaajana teet myös kodinhoidollisia tehtäviä ja hoidat tarvittaessa lapsia.

Ohjaajan työtehtävien lisäksi teet vastaavana ohjaajana työvuorosuunnittelua, huolehdit työvoiman riittävyydestä yhdessä esihenkilön kanssa sekä organisoit opiskelijoiden käytännön harjoittelut osaksi turvakotitoimintaa. Tehtävässä on kuuden kuukauden koeaika.

Jos kiinnostuit, niin kysythän lisää tai laita hakemuksen tulemaan!

 • Tiedustelut: vastaava sosiaalityöntekijä Minttu Lämsä p. 050 342 3420 minttu.lamsa@ksetu.fi tai Tiina Nevalainen p. 050 441 2955 tiina.nevalainen@ksetu.fi
 • Hakemus ja CV: sähköpostitse osoitteeseen minttu.lamsa@ksetu.fi 8.4.2022 klo 15 mennessä.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry tuottaa turvakotipalvelua yhtenä THL:n palveluntuottajana. Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville henkilöille ja perheille. Turvakodissa on seitsemän perhepaikkaa.

 

Ensikodilta palikoita perusturvallisuuteen

Nyt jos koskaan tarvitaan turvallisuutta. Ensikodin ja Tapaamispaikan vastaava sosiaalityöntekijä Riikka Huusko jatkaa Työtä turvallisuuden puolesta -kirjoitussarjaamme. 

Ympärillä olevan maailman tilanne on tällä hetkellä epävarmempi ja turvattomampi kuin vielä koskaan elämäni aikana. Pari vuotta kestäneen koronapandemian jälkeen arkeen on tullut uusia uhkia eikä kuvia pahuudesta voi välttää. Kaikesta huolimatta olemme joka päivä ensikodilla perusasioiden äärellä huolehtimassa siitä, että jokainen vauva ja lapsi vanhempineen saisi turvan kokemuksia.

Ensikodilla työmme tärkein tavoite on lapsen turvallisuuden ja lapsiperhearjen toimivuuden varmistaminen.

Huolehdimme yhteistyössä vanhempien kanssa, että lapset saavat säännöllisesti ja riittävästi ruokaa, unta sekä leikkiä ja läheisyyttä. Yhdessä harjoittelemme myös vauvan perushoitoa. Ohjaamme vanhempaa kiinnittämään erityistä huomiota vauvan ja vanhemman välisen perusluottamuksen syntymiseen. Tämä onkin mielestämme koko kasvun henkisen turvallisuuden perusta.

Perusluottamus syntyy vauva-aikana ja vuorovaikutuksessa häntä hoitavaan aikuiseen, joka useimmiten on lapsen äiti tai isä. Siihen tarvitaan lämpimiä katseita, ilmeitä, äänensävyjä ja kosketusta sekä pitkäkestoista läsnäoloa – rakkautta. Vahva kiintymys- ja tunneside omaan lapseen mahdollistaa huomaaman vauvan viestit sekä vastaamaan tämän tarpeisiin oikea-aikaisesti.

Perusluottamuksen syntyminen mahdollistaa sen, että lapsi kokee myöhemmin olevansa muille ihmisille tärkeä ja arvokas. Se luo pohjaa hyvälle itsetunnolle ja kehittää empatiakykyä. Tällöin lapsen on myös helpompi käsitellä elämässä eteen tulevia haasteita.

Vanhemman oma jaksaminen ja mieli eivät aina tavoita vauvan tarpeita.

Ensikodilla haluamme tukea vanhempien jaksamista ja mielen hyvinvointia esimerkiksi yhdessä tekemisen, keskustelutuen sekä välittävän läsnäolon avulla. Useat vanhemmat ovat ensikotijaksolla huomanneet, että vaikeiden asioiden käsittely ja niistä puhuminen on parantanut omaa oloa sekä myös vuorovaikutusta suhteessa lapseen. Tätä kautta ilon kokemukset lapsesta ovat lisääntyneet ja vanhempi on kokenut ymmärtävänsä lasta ja hänen viestejään paremmin.

Keräämme jokaiselta ensikodilla olleelta asiakkaalta palautetta heidän ensikotijaksonsa päättymisen jälkeen. Palautelomakkeessa kysytään myös vanhempien ajatuksia siitä, miten ensikotijakso on vaikuttanut oman lapsen hyvinvointiin.

Viime vuonna lähes kaikki vastaajat kokivat, että ensikotijakson aikana ”lapseni luottamus ja turvallisuus vahvistuivat”.

Ensikodilla tuemme vanhempia, jotta he omista haasteistaan huolimatta jaksaisivat olla turvallisia aikuisia ja jotta jokaiselle lapselle rakentuisi turvallinen suhde omaan vanhempaansa. Tällä onkin mielestäni juuri tänään entistä tärkeämpi merkitys.

Riikka Huusko
vastaava sosiaalityöntekijä
Ensikoti
Tapaamispaikka Taika