Turvakodit tuovat tutkitusti turvaa asiakkailleen

Turvakotien asiakkaat ovat pääsääntöisesti erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Asiakkaiden antama kokonaisarvio palvelusta oli viime vuonna 4,8/5. Parhaat arviot tulivat turvallisuuden tunteesta, palvelun luottamuksellisuudesta sekä turvakodin sijainnista. Tiedot selviävät turvakodeissa kerätystä asiakaspalautteesta.

Suomen turvakodit ovat keränneet syksystä 2016 lähtien asiakkailtaan systemaattisesti palautetta. Palaute kerääntyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL), ja sitä hyödynnetään turvakotipalvelujen kehittämisessä. Viime vuonna aikuisten kyselyyn vastasi noin 970 ja lasten kyselyyn noin 300 asiakasta.

”Kuten aikaisempinakin vuosina, lapset antoivat hymynaaman useimmin turvakodin turvallisuudentunteesta. Kaikkiaan 86 prosenttia vastanneista lapsista koki olonsa turvalliseksi. Sen sijaan omista asioista puhuminen koettiin toisinaan vaikeaksi”, THL:n erityisasiantuntija Suvi Nipuli kertoo.

Lisää turvakotipaikkoja tarvitaan

Eri puolilla Suomea on nyt 29 turvakotia, joissa on kevään loppuun mennessä yhteensä 211 perhepaikkaa. Suomalaisista 92 prosenttia asuu alle tunnin matkan päässä turvakodista. Saadun palautteen perusteella eniten kehitettävää on kuitenkin turvakotipalvelun löydettävyyden parantamisessa.

Eduskunnan joulukuussa 2019 myöntämän lisärahoituksen ansiosta keväällä tulee haettavaksi rahoitusta myös uusien turvakotien etäyksikköjen perustamiseen. Turvakodin etäyksikkö on tarkoitettu ratkaisuksi harvaan asuttujen alueiden turvakotipalvelujen tarpeeseen.

”Harvaan asutuilla alueilla etäturvakoti mahdollistaa turvan ja psykososiaalisen tuen tarjoamisen pitkistä välimatkoista riippumatta. Mahdollisia sijainteja etäyksiköille ovat esimerkiksi Kainuu, Pohjois-Pohjanmaan itäosa sekä Lounais-Lappi”, Suvi Nipuli toteaa.

Asiakasmäärä kasvoi maltillisesti

THL:n ennakkotietojen mukaan vuonna 2019 turvakotiin hakeutui 5 220 asiakasta. Lähes puolet turvakotien asiakkaista on lapsia.

Asiakasmäärä näyttää kasvaneen noin kolmella prosentilla. Vahvistetut asiakastilastot julkaistaan kesäkuussa.

 

 

 

 

Mistä on toimiva yhteistyövanhemmuus tehty?

Joskus vanhemmat tarvitsevat runsaastikin apua toimiakseen lapsen edun mukaisesti. Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen -koulutuksessa pohdittiin, mitä yhteistyövanhemmuus tarkoittaa ja mistä se on tehty?

Järjestimme yhteistyössä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille suunnatun koulutuksen Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen. Koulutuksessa pohdittiin muun muassa sitä, mistä toimiva yhteistyövanhemmuus on tehty ja miten tukea vanhempia toimimaan yhteistyössä esimerksiksi vuorovaikutustapoja tarkastelemalla.

Osallistujat pääsivät myös kokeilemaan Yhteistyövanhemmuuden kolmio -työvälinettä ja saivat matkaansa muitakin konkreettisia vinkkejä työhönsä eroperheiden tukena.

Lue lisää aiheesta: https://ensijaturvakotienliitto.fi/tukea-ammattilaiselle/ero-lapsiperheessa/yhteistyovanhemmuus/

Kuvassa Maarita Kettunen (vas.), Anne Backman ja Päivi Hietanen.

 

 

 

 

Hyvää yhteistyötä naapurin kanssa

Läheinen naapurimme Kuokkalan yhtenäiskoulu viettää parhaillaan omaa juhlaviikkoaan. Koulua on peruskorjattu ja uusia tiloja on rakennettu. Nyt kaikki on valmista. Viime syksynä saimme viettää uuden toimitalomme avajaisjuhlaa koulun tiloissa.

Juhlaviikon kunniaksi koulu kutsui Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Susanna Huovisen puhumaan juhlaansa. ”Yhteistyömme on meille tärkeää. Toivon, että se tiivistyy entisestään”, Huovinen iloitsee.

Puheessaan Huovinen korosti koulun olevan Kuokkalan kaupunginosan monitoimitalo, sillä koulutyön lisäksi kiinteistössä toimii kirjasto, nuorisotila ja kansalaisopisto. Tilaa on niin urheiluseuroille kuin senioreille.

“Meille naapureille iso ilo on myös koulun hieno piha, jossa asiakasperheemme voivat ulkoilla iltaisin ja viikonloppuisin. Saimme jo viime syksynä järjestää koulun pihalla oman isänpäivä-tapahtumamme, ja jatkoa tapahtumille on luvassa”, Huovinen sanoo.

Yhteistyö tuo lisäarvoa

Ensi- ja turvakotien liitto on tehnyt jäsenyhdistyksineen väkivallan vastaista työtä jo 40 vuoden ajan.

“Vaikka moni asia on mennyt hienosti eteeenpäin, työtä riittää yhä. Esimerkiksi viimeisin kouluterveyskysely sekä liittomme tekemä verkkokysely nuorten kokemasta seurusteluväkivallasta osoittavat, että itsetyytyväisyydelle ei ole sijaa. Toivomme, että voisimme yhdessä Kuokkalan yhtenäiskoulun kanssa lähteä rakentamaan yhteistyötä, jonka kautta järjestömme osaajat voisivat jalkautua koululle kertomaan aiheesta”, Huovinen korostaa.

“Kokemuksemme kouluvierailuista ovat hyviä. Asioista pitää puhua nuorten kanssa niiden oikeilla nimillä. Emme halua olla kouluille lisätyö, vaan lisäarvo.”

Kuokkalan yhtenäiskoulun kutsuvierasjuhlassa tervetulosanat lausui rehtori Seppo Pulkkinen. Jyväskylän kaupungin tervehdyksen esitti kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Tuulia Kuntsi ja sivistystoimen tervehdyksen toi perusopetuksen palvelujohtaja Tuija Rasinen. Koulun oppilaskunnan puheenvuorojen ohella oppilaat esittivät juhlassa musiikkia ja tanssia.

Kuvassa Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Susanna Huovinen ja Kuokkalan yhtenäiskoulun rehtori Seppo Pulkkinen.

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen vierailulla

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry sai maanantaina arvokkaan vieraan, kun sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vieraili Liitukujalla. Esittelimme ministerille ja hänen seurueelleen  taloa ja kerroimme eri toiminnoista. Kierroksen päälle nautittiin hyvät kahvit suolaisen ja makean kera.

“Ministeri oli hyvin kiinnostunut toimintamme sisällöstä ja sen laajuudesta sekä siitä, mitä kautta asiakkaat ohjautuvat toimintamme pariin. Ministeri myös kehui suurta vapaaehtoisten määrää yhdistyksessä”, toiminnanjohtaja Susanna Huovinen kertoo.

”Talokierroksen lisäksi kerroimme ministerille tärkeitä viestejämme. Kiitimme siitä, että tämäkin hallitus on vahvasti sitoutunut turvakotien rahoituksen pitkäjänteisyyden takaamiseen. Turvakotipaikkoja tarvitaan vielä lisää. Kokemuksemme on, että mitä lähempänä turvakoti sijaitsee, sen helpompaa avun hakeminen on.”

Ministerille painotettiin myös, että seuraavaksi kehittämisen kohteeksi tulisi nostaa väkivaltaa kokeneiden avopalveluiden kehittäminen. ”Avopalveluissa on vielä selkeitä puutteita. Myös väkivaltailmiön kohtaamisessa ja käsittelyssä tarvitaan osaamisen lisäämistä”, Huovinen sanoo.

Yhdistyksen puheenjohtaja Merja Närhi muistutti, että Stea-rahoitus on välttämätön edellytys sille, että järjestöt voivat kehittää olemassa olevia toimintoja, pohtia esiin nousevien uusien tarpeiden pohjalta kokonaan uusia toimintoja sekä vastata kansalaisyhteiskunnan tarpeisiin.

”Rahoituksen pitkäjänteinen varmistaminen vaatii tiivistä yhteistyötä Stean ja järjestöjen kesken. Toivomme, että järjestöjen ääntä ja palautetta kuullaan jo ennakoivasti”, Närhi toteaa.

 

 

 

 

Ministeri Aino-Kaisa Pekosen (toinen vas.) seurueessa oli maakunnan ja Jyväskylän päättäjiä. Mukana myös yhdistyksen puheenjohtaja Merja Närhi. Kuva: Ilkka Pernu

 

Tutustu Tallukka tulee turvakotiin -satuun

Nyt se on vihdoin täällä! Turvakotimme työntekijät Elina ja Matleena tekivät viime talvena vauva- ja väkivaltatyön prosessikoulutuksen lopputyönä sadun lapsille turvakotiin tulosta. Sadun avulla pystymme tukemaan paremmin lasten turvakotiin tuloa.

Kirjan on luettavissa myös netissä: https://issuu.com/ensi-jaturvakotienliitto/docs/etl_tallukka-kirja_160x230mm_digi2019

Tallukka tulee turvakotiin -satu on kirjoitettu turvakotiin tulijoille siksi, että heti tietäisivät, mikä paikka turvakoti on ja mitä turvakodissa tapahtuu. Tallukan tarinaa voi lukea yhdessä aikuisen kanssa. Sadun lukeminen voi herättää kysymyksiä ja ajatuksia, joista voi jutella oman vanhemman tai turvakodin Työ-Tädin kanssa.

“On tärkeää, että turvakotiin tulijat pääsevät käsittelemään omia kokemuksiasiaan turvallisen aikuisen kanssa. Tallukka-sadun avulla lapsi voi käsitellä väkivallan kokemuksiaan ja se sopii käytettävästi erityisesti turvakodeissa”, sadun kirjoittajat, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n Matleena France ja Elina Pajunen, sanovat.

Sadun on kuvittanut Aleksi Lydman ja sen on julkaissut Ensi- ja turvakotien liitto.

Väkivallasta saa ja pitää puhua!

Lähisuhdeväkivaltatyön Pia ja Riikka vetivät Kannonkosken ja Kivijärven yläkoululaisille kuusi pajaa seurustelu- ja lähisuhdeväkivallasta. Feel good- päivän pajoissa käytiin läpi muun muassa turvataitoja ja hyvän seurustelusuhteen merkkejä. Keskeisenä viestinä haluttiin kertoa, että väkivallasta saa ja pitää puhua!

Älä jää yksin, olemme sinua varten

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n tekemä lähisuhdeväkivaltatyö on tarkoitettu kaikenikäisille lapsille, naisille ja miehille asuinkunnasta riippumatta. Palvelu on maksutonta.

Kun tarvitse apua, tarjoamme paikan, jossa voit puhua lähisuhde- ja perheväkivallasta tai sen uhasta turvallisesti työntekijän kanssa. Voit ottaa yhteyttä meihin itse tai ohjautua muiden palveluiden kautta.

Tervetuloa vapaaehtoiseksi, nähdään 17.2. klo 17-19!

Haluatko tuoda iloa vauvoille, lapsille ja vanhemmille? Haluatko olla mukana toimimassa turvallisen lapsuuden ja elämän puolesta? Tervetuloa kuulemaan lisää vapaaehtoistehtävistä ja toiminnan paikoista Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:ssä maanantaina 17.2.20 klo 17-19.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnassa on ollut mukana vapaaehoisia jo vuosikymmenten ajan. Asiakkaillemme vapaaehtoisten tarjoama apu on korvaamattoman tärkeää. Vapaaehtoisena saat merkityksellisen tehtävän, jossa voit auttaa ja tukea lapsia ja perheitä. Voit osallistua omien aikataulujesi mukaan silloin, kun itsellesi parhaiten sopii. Työstä saat iloa, uusia kokemuksia ja mukavan porukan, jossa toimia.

Vapaaehtoisina voivat työskennellä monenlaiset ihmiset. Et tarvitse mitään erityisosaamista, sillä me annamme tarvittavan koulutuksen ja perehdytyksen kuhunkin tehtävään. Pyrimme siihen, että jokainen pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan. Halu auttaa, myönteinen asenne ja iloinen mieli vievät pitkälle.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset: anne.backman@ksetu.fi tai p. 050 4522 580.

Vapaaehtoisten perehdytysilta 17.2.2020 klo 17-19

Vapaaehtoismessut vetivät puoleensa

Olimme mukana toteuttamassa yhdeksänsiä vapaaehtoismessuja 16.1. Jyväskylän kaupungin pääkirjastolla. Messuilla tehtiin uusi ennätys: yli 650 kävijää!

Vapaaehtoismessuilla toimijat esittelivät vapaaehtoistoiminnan eri muotoloja ja esiintymislavalla järjestettiin oheisohjelmaa: kuulimme mielenkiintoisia vapaaehtoistarinoita, seurasimme  improvisaatioteatteri Mieletön Sitruunan esitystä sekä tapasimme valelääkärin. Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n työ ja vapaaehtoistoiminta kiinnosti kävijöitä kovasti. Saimme mukaan toimintaamme kymmenenkunta uutta vapaaehtoista.

Liity sinäkin mukaan joukkoomme, nähdään 17.2. klo 17-19!

Keski-Suomen ensi ja turvakoti ry:n vapaaehtoisena saat merkityksellisen tehtävän, jossa voit auttaa ja tukea lapsia ja perheitä. Voit osallistua omien aikataulujen mukaan silloin, kun itsellesi parhaiten sopii. Et tarvitse mitään erityisosaamista, sillä annamme tarvittavan koulutuksen ja perehdytyksen kuhunkin tehtävään.

Tule kuulemaan lisää vapaaehtoistehtävistä ja toiminnan paikoista. Järjestämme perehdytysillan maanantaina 17.2 klo 17-19 Liitukujalla.

Lue lisää esitteestä ja ilmoittaudu mukaan: anne.backman@ksetu.fi tai p. 050 4522 580

Vapaaehtoisten perehdytysilta 17.2.2020 klo 17-19

Auditointi synnytti merkityksellisiä keskusteluja

Ensi- ja turvakotien liiton toiminnassa yhdistysten työtä auditoidaan säännöllisesti. Auditoinnissa käydään läpi toimintaa, palautetta ja kokemuksia työlle asetettujen laatukriteerien kautta. Tänään auditoimme lähisuhdeväkivaltatyötä.

Auditoinnissa oli mukana työtä meillä tekevä kolmen hengen tehotiimi, heidän esimiehenään toimiva palvelupäällikkö, yhdistyksen varapuheenjohtaja ja toiminnanjohtaja. Auditoijina toimivat liiton perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön kehittämispäällikkö ja asiantuntija. Vertaisauditoijat tulivat Pääkaupunkiseudun turvakoti ry:n avopalveluista sekä Vantaan turvakotiyhdistyksestä. Mukana oli myös kaksi asiakasta sekä edustajat Jyväskylän kaupungilta.

“Päivä oli hyvin tiivis ja erittäin mielenkiintoinen. Kävimme avointa keskustelua työn sisällöstä, sen tekemisen tavoista, asiakkaiden kokemuksista ja yhteistyökumppanien palautteesta. Tuntui hienolta, että rautaisten ammattilaistemme tekemää työtä arvostettiin kovasti. Keskinäinen keskustelu toi esiin myös uusia ideoita. Saamme päivästä vielä tarkemman raportin, jonka tuloksia hyödynnämme työssämme”, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Susanna Huovinen kertoo.

“Lämmin kiitos vielä kaikille osallistujille ja erityisesti mukana olleille asiakkaille. Puheenvuoronne olivat koskettavia ja tärkeitä! Iso kiitos myös yhdistyksemme lähisuhdeväkivaltatyön tiimille ja esimiehelle hyvin valmistellusta päivästä sekä hienosta oman tärkeän työnne kuvauksesta.”

 

 

 

 

 

Kuvassa vasemmalta Kristiina Väänänen (Vantaan turvakoti ry), Pia Suutari ja Jyrki Nissinen (Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry), Tiina Muukkonen (Ensi- ja turvakotien liitto), Aila Kruus (Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry), Ansa Leinonen (Jyväskylän kaupunki), Riikka Taipale (Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry), Johanna Matikka (Ensi- ja turvakotien liitto), Seija Kilpinen (Pääkaupungin turvakoti ry) sekä Sirpa Savolainen (Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry).

Terveiset Kyllön ja Palokan Terve-tapahtumista!

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry esittäytyi viikonloppuna Terve-tapahtumissa Kyllön ja Palokan terveysasemilla. Tapahtumat olivat onnistuneita ja liikkeellä oli paljon lapsiperheitä.

“Vauvojen ja pikkulasten uniasiat puhututtivat perheitä kovasti. Ylipäätään yhdistyksemme tekemä työ kiinnosti sekä se, miten itse kukin voisi olla tukemassa toimintaa”, ohjaaja Anne Backman Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:stä kertoo.

“Jaoimme toimintaamme tutustuneille saippuakuplapulloja ja karkkeja, jotka menivät kuin kuumille kiville.”

 

 

Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen – ilmoittaudu mukaan!

Mistä on toimiva yhteistyövanhemmuus tehty? Alan ammattilainen, tule tutustumaan aiheeseen 12.2.2020. Vielä ehdit mukaan!

Yhteistyövanhemmuus herättää paljon kysymyksiä. Mitä se tarkoittaa? Kuinka eroamisen tavat ja vanhemmuusidentiteetit vaikuttavat yhteistyövanhemmuuteen? Miten tukea vanhempia toimimaan yhteistyössä esimerkiksi vuorovaikutustapoja tarkastelemalla? Miten yhteistyön laatu vaikuttaa lapsen hyvinvointiin?

Järjestämme yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton kanssa  koulutuksen yhteistyövanhemmuudesta eron jälkeen. Esittelyssä on myös Yhteistyövanhemmuuden kolmio – työväline vanhempien välisen yhteistyön tukemiseen. Koulutus on maksuton.

Kenelle:
Koulutus on suunnattu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille.

Aika ja paikka:
Kansalaistoiminnan keskus Matara, Tourujoki-sali
Matarankatu 6, Jyväskylä

Ohjelma:
klo 13-13.20
Apua ja tukea eroaville perheille
Anne Backman, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry

klo 13.20-16
Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen
Päivi Hietanen ja Maarita Kettunen, Ero lapsiperheessä -työ, Ensi- ja turvakotien liitto

Ilmoittautumiset:
31.1.2020 mennessä anne.backman@ksetu.fi

ero lapsiperheessä eroneuvoilta

Lukiolaiset oppivat seurusteluväkivallasta

Lähisuhdeväkivaltatyön Pia ja Riikka kävivät puhumassa lukion hyvinvointikursilla seurusteluväkivallasta, sen vaikutuksista ja selviytymisestä. Oppitunti päättyi Kahoot-pohjaiseen tietokilpailuun, jonka voittaja palkittiin leffalipuilla.

Oppilaiden palautteita:

“Oli todella kiva ja tunteita herättävä tunti. Kiitos!”

“Todella silmiä avaava tunti. Tärkeä aihe. Puhutte hyvin aiheesta ja hyviäkin vinkkejä tuli paljon.”

“Oli tärkeä aihe, josta pitäisi puhua enemmän. Tykkäsin.”

“Tunti oli mielenkiintoinen, opin uusia väkivallan muotoja.”

Tarinakengät asteli Äänekosken kaupungintalolle

Tarinakengät-näyttely on nähtävillä Äänekosken kaupungintalon aulassa tammikuun ajan. Tervetuloa tutustumaan osallistavaan näyttelyyn, joka rakentuu väkivaltaa kokeneiden kertomuksista.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry juhlisti Ensi- ja turvakotien liiton sekä yhdistysten tekemää 40-vuotista väkivaltatyötä tuomalla Tarinakengät-näyttelyn joulukuun ajaksi Jyväskylän pääkirjastoon. Näyttelyn avauksen yhteydessä järjestettiin keskustelutilaisuus teemalla: Tavoitteena turvallinen arki – väkivallasta voi selviytyä.

Nyt Tarinakengät-näyttely on siirtynyt Äänekosken kaupungintalon aulaan. Avajaistilaisuuden järjestelyistä vastasi Äänekosken turvakodin väki. Paikalle saapui paljon asiasta kiinnostuneita ammattilaisia, kansalaisia ja median edustajia.

Arvaa, montako askelta laitoshuoltaja ottaa päivässä?

Vuoden alkajaisiksi järjestimme työyhteisössä leikkimielisen kilpailun. Arvailimme, paljonko laitoshuoltajamme Hanna käveli vuoden ensimmäisenä työpäivänään 2.1.2020. Askelmäärä yllätti!

Arvauskisaan osallistui noin 15 työntekijää ja arvailut menivät pääosin alakanttiin. Hannan kävelemä askelmäärä oli nimittäin huikeat 20 984 askelta.

Lähimmäksi veikkasi Jyrki, joka arvioi määrän noin 15 000 askeleeseen. Muut veikkasivat pääosin noin 11 000 – 12 000 askeleen lukemia.

Kuvassa näkyy Hannan askelten lukema seuraavalta päivältä noin klo 10 aamulla.

Tarinakengät-näyttely antaa äänen väkivaltaa kokeneille

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry järjesti joulukuun ajaksi Jyväskylän pääkirjastoon Ensi- ja turvakotien liiton Tarinakengät-näyttelyn, joka antaa äänen väkivaltaa kokeneille. Tammikuun ajan näyttely on nähtävissä Äänekosken kaupungintalon aulassa.

”Osallistava näyttely rakentuu väkivaltaa kokeneiden ihmisten kertomuksista ja selviytymisestä. Valitettavasti näitä tarinoita on suomalaisten keskuudessa yhä aivan liikaa. On tärkeää muistuttaa, että väkivallan kokija ei ole yksin eikä hän ole kokemaansa syyllinen. Apua on tarjolla ja väkivallasta voi selvitä”, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n puheenjohtaja Merja Närhi muistuttaa.

Väkivaltaa vastaan jo 40 vuotta

Ensi- ja turvakotien liiton yhdistykset ovat tehneet väkivallan vastaista työtä ja uhrien auttamista Suomessa jo 40 vuoden ajan. Näiden vuosikymmenten aikana on autettu reippaasti yli 100 000 ihmistä. Valtaosa heistä on naisia ja lapsia.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Susanna Huovinen on tyytyväinen, että väkivallasta uskalletaan puhua yhä avoimemmin ja että myös kokijat uskaltavat kertoa omista selviytymiskokemuksistaan.

”On hienoa, että yhdistyksemme työssä on mukana vapaaehtoisia ja vertaisia, joilla on omakohtaisia kokemuksia väkivallasta selviytymisestä. Nämä rohkeat ihmiset ovat kehittämässä työtämme entistä paremmaksi ja tukevat meitä vaikuttamistyössä”, Huovinen kertoo.

Paljon riittää vielä tehtävää

Tarinakengät- näyttely on kiertänyt eri puolilla Suomea ja saanut paljon myönteistä palautetta koskettavista ja puhuttelevista tarinoistaan. Tämä osoittaa, että kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa koti ei olekaan enää turvallinen paikka.

”Näyttely korostaa myös avun ja tuen saamisen tärkeyttä. Edelleen riittää työtä, jotta väkivaltaa kokeneet saavat riittävän ja lain heille takaaman avun. Turvakotien työ on saatu onneksi vakiinnutettua. Nyt kehittämisen keskiöön tulisi nostaa avopalveluiden saatavuuden selkeä parantaminen”, Huovinen sanoo.

ksetu tarvitsetko apua

Lämmin kiitos kaikille vapaaehtoisille!

Torstaina 5.12. vietetään kansainvälistä vapaaehtoisten päivää. Päivän kunniaksi kiitämme lämpimästi kaikkia vapaaehtoisiamme, joiden työ on niin asiakkaillemme kuin meille korvaamattoman tärkeää.

“Meilla vapaaehtoisina voivat työskennellä monenlaiset ihmiset. Vapaaehtoisemme tarjoavat auttavia käsiä arkeen esimerkiksi lastenhoitajina, varamummoina tai -vaareina, vertaistukena, leipureina, puutarhureina tai fillarin korjaajina. Jokainen tuo tullessaan oman osaamisensa. Mukaan voi tulla ilman erityisosaamista, sillä me annamme tarvittavan koulutuksen ja perehdytyksen. Tärkeintä on halu auttaa”, toiminnanjohtaja Susanna Huovinen sanoo.

Tule osaksi tarinaamme

Haluatko sinäkin olla mukana kansalaisjärjestömme kehittämisessä? Haluatko antaa aikaasi ja osaamistasi työhömme?

Jäsenmaksumme on 15 euroa vuodessa ja sillä pääset mukaan vaikuttamaan yhdistyksemme työhön ja päätöksentekoon. Lisäksi saat kutsuja jäseniltoihin ja 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Ensi- ja turvakotien liiton Enska-lehden. Voit tukea työtämme myös taloudellisesti.

Pienellä tuella on suuri merkitys. Yhdessä voimme tehdä paljon!

Tiesitkö tätä?

  • Jopa 40 % suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä. Moni asia ei toimisi ilman vapaaehtoisia.
  • Vapaaehtoistyöhön sijoitettu euro tuottaa itsensä kuusinkertaisena takaisin.
  • Vapaaehtoistyön arvo vuonna 2018 oli 3 miljardia euroa eli 1,5 % Suomen BKT:sta
  • Tätäkin arvokkaampaa on vapaaehtoistoiminnan kautta syntyvä hyvinvointi, oppiminen ja osallisuus.
  • Lähde: Kansalaisareena

viikkohuili-vertaisryhmä yhden vanhemman perheille

Tervetuloa Tarinakengät-näyttelyyn!

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry järjestää Jyväskylän kaupunginkirjastolla 11.-30.12.2019 Tarinakengät- näyttelyn. Näyttelyn avajaiset pidetään tiistaina 10.12. klo 16 kirjaston näyttelytilassa. Avajaiset ovat kaikille avoin ja maksuton tilaisuus.

Tarinakengät on osallistava näyttely, jonka tavoitteena on väkivallan vastaisen viestin eteenpäin vieminen ja lähisuhdeväkivallan vastaisen työn merkityksen esiin nostaminen.

Avajaisissa on tiistaina 10.12. klo 16.30-18.00 avoin keskustelutilaisuus. Wolmari-salissa pidettävän tilaisuuden aiheena on “Väkivallasta voi selviytyä”. Paikalla on Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n väkivaltatyön ammattilaisia.

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi sekä avajaisiin että näyttelyyn!

 

Valoa, ei väkivaltaa!

Marraskuun 25. päivänä vietettiin YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry oli jälleen mukana yhteistyökumppanien kanssa jakamassa heijastimia ja tietoa asiasta Jyväskylän kävelykadulla. Äänekosken turvakodin väki jalkautui Citymarketin aulaan.

“On tärkeää puhua naisiin kohdistuvasta väkivallasta, sillä vaikka myös miehet kohtaavat väkivaltaa lähisuhteissaan, naiset muodostavat uhrien suuren enemmistön. Haluamme myös kertoa, että apua on tarjolla eikä yksin tarvitse jäädä. Omaan tilanteeseensa liittyen kysymyksiä voi esittää myös nimettömänä esimerkiksi chat-palvelussa verkkosivuillamme”, toiminnanjohtaja Susanna Huovinen sanoo.

Vieraita Äänekoskella ja Liitukujalla

Tällä viikolla saimme vieraita Helsingistä, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen turvakodeista vastaavat henkilöt, yksikönpäällikkö Helena Ewalds, kehittämispäällikkö Joonas Peltonen ja erityisasiantuntija Suvi Nipuli olivat Keski-Suomen vierailulla. Mukana oli myös Aluehallintoviraston ylitarkastaja Paula Mäkiharju-Brander.

“Vierailu alkoi Äänekoskella, jossa tutustuttiin uuden turvakodin tiloihin ja toimintaan. Äänekoskelta tulimme uuteen toimitaloomme Jyväskylän Liitukujalle. Vieraat olivat ilahtuneita siitä, että tiloissa ja toiminnassa on kiinnitetty huomiota turvallisuuteen, kodinomaisuuteen, palvelun toimivuuteen sekä lasten ja nuorten huomioimiseen. Keskustelu kävi vilkkaana myös siitä, miten saisimme yhdessä turvakotitoimintaa vieläkin paremmin tunnetuksi ja miten eri yhteistyöverkostot huomioivat väkivallan uhrin aseman”, toiminnanjohtaja Susanna Huovinen kertoo.

Lämmin kiitos vierailustanne ja tervetuloa uudestaan!

Hae ohjaajaksi Äänekosken turvakotiin 5.12. mennessä

Haemme Äänekosken turvakotiin ohjaajaa kolmivuorotyöhön 9.12.19 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Ohjaaja tekee suunnitelmallista asiakastyötä ja kriisityötä aikuisten ja lasten kanssa. Vuorossa oleva työntekijä arvioi uusien asiakkaiden turvakodin tarpeen.  Ohjaajat tekevät myös kodinhoidollisia tehtäviä ja hoitavat tarvittaessa lapsia. Kelpoisuusvaatimuksena ohjaajan tehtävään on sosiaali- tai terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkinto (Valtioneuvoston asetus turvakotipalvelujen tuottamiselle asetettavista edellytyksistä 598/2015). Ohjaajan palkkaluokka on G24. Arvostamme työkokemusta lastensuojelun tehtävistä, hyviä vuorovaikutustaitoja, joustavuutta sekä perehtyneisyyttä lähisuhdeväkivallan kriisityöhön.

Toimeen valittavien tulee ennen toimen vahvistamista esittää rikostaustaote (Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä 504/2002). Työntekijöillä tulee olla hygieniapassi. Edellytämme myös tartuntalain 48 pykälän mukaista rokotussuojaa. Tehtävässä on kuuden kuukauden koeaika.

Tiedustelut 22.11. ja 28.11 klo 9-15 välillä vastaava sosiaalityöntekijä Minttu Lämsä p. 050 342 3420.
Hakemus ja cv sähköpostitse osoitteeseen minttu.lamsa@ksetu.fi  5.12.2019 klo 15.00 mennessä.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry tuottaa turvakotipalvelua yhtenä THL:n palveluntuottajana. Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville henkilöille ja perheille. Turvakodissa on seitsemän perhepaikkaa.