Menu
Keski-Suomen ensi-
ja turvakoti ry

Ensikoti (24 h/vrk)
puh. 050 3231 034

Turvakoti (24 h/vrk)
puh. 050 4688 179

”En olisi varmaan hengissä, ellen olisi päässyt Turvakotiin”

”Olin 20 vuotta naimisissa narsistisen persoonallisuuden kanssa”, kertoo Kristiina.

Suhteen alusta alkaen siihen kuului henkistä ja taloudellista väkivaltaa, mutta liiton viimeisten vuosien aikana väkivalta raaistui ja mukaan tuli myös fyysistä sekä seksuaalisen väkivaltaa. Lopulta Kristiina uskalsi hieman puhua tilanteestaan työterveyshuollossa ja sai voimaa tehdä ratkaisevan päätöksen. Hän muutti eräänä päivänä pois kotoa lastensa kanssa.

Aviomies halusi Kristiinan ja lapset kuitenkin takaisin, ja kun näin ei tapahtunut, hän aloitti uhkailut koko perheen tappamisesta. Hän kävi myös yllättävässä tilanteessa käsiksi Kristiinaan. Vainoaminen ja uhkailu jatkuivat tämän jälkeen edelleen. Kristiina ei enää uskaltanut liikkua edes omassa kodissaankaan ja lopulta hänen oli otettava yhteyttä kriisikeskukseen. Sieltä hänet ohjattiin turvakotiin, jonne meneminen oli kova shokki sekä Kristiinalle että lapsille. Kristiina syyllisti itseään tapahtuneesta ja mietti, oliko sittenkään tehnyt oikein.

Seuraavien kolmen viikon aikana Kristiina kuitenkin pystyi rauhassa käsittelemään tilannetta turvallisessa ilmapiirissä. Hänelle annettiin tukea asettaa selkeät rajat suhteessa ex-puolisoon, itsemääräämisoikeuteensa ja hän uskalsi toimia saamiensa neuvojen mukaisesti. ”Apua oli saatavissa vuorokauden jokaisena hetkenä ja sain keskittyä vain omaan ja lasteni toipumiseen”, Kristiina muistelee.

Turvakotia hän kuvaa nimenomaan kodiksi. Kodiksi, joka tarjoaa suojaa, turvaa ja huolenpitoa. Siellä hänen mukaansa pidetään järjissään ja toimintakykyisenä vaikeankin tilanteen keskellä. Kristiinasta merkittävintä turvakodissa oli, ettei kukaan vähätellyt hänen kokemaansa, hänen ei tarvinnut selitellä ja häntä uskottiin. Hän uskalsi puhua kokemastaan väkivallasta ja sai voimaa tehdä myös rikosilmoituksen.

Pitkän oikeusprosessin aikana hänellä oli koko ajan rinnallaan ammattilainen, joka tuki häntä. Jälkihoitotyö oman tukihenkilön kanssa kesti kaksi vuotta. Kristiina pitää erittäin merkityksellisenä sitä, että jälkihoitotyö oli mahdollista, sillä prosessit, ex-puolison vainoaminen ja toipuminen kaikkinensa jatkuivat vielä pitkään.
Turvallisuutta luo edelleenkin se, että aina on lupa soittaa.

”En olisi varmaan hengissä, ellen olisi päässyt turvakotiin. Olen niin kiitollinen siitä, että pelastitte minut. Nyt osaan asettaa rajoja ja kunnioittaa itseäni”, Kristiina painottaa.

”Kannattaa rohkeasti hakea apua, kaikesta on mahdollista selviytyä.”

(Kristiinan nimi on muutettu)