Tule vapaaehtoiseksi tai kokemustoimijaksi

Haluatko tuoda iloa vauvoille, lapsille ja vanhemmille? Haluatko olla mukana toimimassa turvallisen lapsuuden ja elämän puolesta?

Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnassa on ollut mukana vapaaehtoisia vuosikymmenten ajan. Asiakkaillemme vapaaehtoisten tarjoama apu on korvaamattoman tärkeää.

Vapaaehtoisena saat merkityksellisen tehtävän, jossa voit auttaa ja tukea lapsia ja perheitä. Voit osallistua omien aikataulujesi mukaan silloin, kun itsellesi parhaiten sopii. Työstä saat iloa, uusia kokemuksia ja mukavan porukan, jossa toimia.

Vapaaehtoisina voivat työskennellä monenlaiset ihmiset. Et tarvitse mitään erityisosaamista, sillä me annamme tarvittavan koulutuksen ja perehdytyksen kuhunkin tehtävään. Pyrimme siihen, että jokainen pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan. Halu auttaa, myönteinen asenne ja iloinen mieli vievät pitkälle.

Kaikilta lasten kanssa yksin toimivilta vapaaehtoisilta selvitetään rikostausta ennen toiminnan aloittamista.

Vapaaehtoistehtäviä yhdistyksessämme:

  • Arjen apukäsi: lastenhoitaja, varamummo tai -vaari, leikkitäti tai -setä, kädentaitaja, leipuri, makujen ja tuoksujen ystävä. Hän hoitaa puutarhaa, korjaa fillareita, kerää ja hilloaa omenoita, tekee talon pieniä remonttihommia tai osallistuu tapahtumien suunnitteluun ja järjestämiseen.

  • Doula-synnytystukihenkilö on perheen tukena odotusaikana, synnytyksessä ja sen jälkeen.

  • Eroneuvovapaaehtoinen on mukana vertaisena keskustelemassa vanhemmuuteen ja eroon liittyvistä asioista.

  • Lemmikkien hoitaja ottaa hoidettavakseen turvakotiasiakkaan lemmikin omaan kotiinsa väliaikaisesti.

  • Lastenhoitaja/ Varamummo/ Varavaari hoitaa ja leikkii lasten sekä vauvojen kanssa.

  • “Hyvän mielen tuoja” voi hyödyntää omaa erityisosaamistaan ja tulla esim. äiti ja vauva -ryhmään tekemään ruokaa, leipomaan, soittamaan, laulamaan ja jakamaan kädentaitoja.

Haluatko lisätietoja? 

(Täytä alla oleva lomake, olemme sinuun yhteydessä. Lomakkeen täyttäminen ei vielä sido sinua mihinkään, vaan tarjoaa mahdollisuuden tulla kuulemaan lisää meidän vapaaehtoistehtävistä.)

Kokemustoimijaksi

Kokemustoimijakoulutukseen voivat hakea henkilöt, jotka ovat olleet Keski-Suomen ensi- ja turvakodin palveluiden piirissä ja jotka kokevat olevansa valmiita kertomaan omista kokemuksistaan muille. Kokemustoimijat eivät ole vertaistukijoita, vaan toimivat pääasiassa suhteessa henkilöihin, joilla ei ole henkilökohtaista kokemusta vastaavista elämäntilanteista.

Järjestämme koulutusta kokemustoimijoille säännöllisesti. Koulutuksen laajuus on 45 h, josta itsenäistä työskentelyä 20 h (ennakko- ja välitehtävät) ja loput lähiopiskelua.  Peruskoulutuksessa saa valmiudet toimia kokemustoimijana eli käyttämään omaa tarinaa ja kokemustietoa esim. sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja oppilaiden ymmärryksen ja käytännön tiedon lisäämiseen. Kokemustoiminnalla tarkoitetaan toimintaa, jossa sosiaali- -ja terveysalan ammattilaiset ja opiskelijat käyttävät kokemustietoa täydentämään heidän tieto taitoaan.

Kokemustoimijana voit olla mukana lisäämässä ymmärrystä ja tietoa oman kokemuksesi kautta. Kokemustoimija pitää omaan kokemustietoonsa pohjaavia luentoja, puheenvuoroja ja alustuksia. Kokemustoimija voi olla mukana erilaisissa koulutuksissa, keskusteluissa, työryhmissä, työpajoissa kehittämisessä ja suunnittelussa. Keski- Suomen ensi- ja turvakodin kokemustoimijat ovat osa yhdistyksen vapaaehtoistoimintaa.

Jos kiinnostuit, kysy lisää kokemustoiminnasta.

Voit myös tilata meidän kautta kokemustoimijan pitämään kokemuspuheenvuoroa tms. https://ksetu.fi/ksetu/tilaa-kokemustoimija/

Milla Kinnunen milla.kinnunen@ksetu.fi

Anne Backman anne.backman@ksetu.fi