Tarinakengät-näyttely antaa äänen väkivaltaa kokeneille

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry järjesti joulukuun ajaksi Jyväskylän pääkirjastoon Ensi- ja turvakotien liiton Tarinakengät-näyttelyn, joka antaa äänen väkivaltaa kokeneille. Tammikuun ajan näyttely on nähtävissä Äänekosken kaupungintalon aulassa.

”Osallistava näyttely rakentuu väkivaltaa kokeneiden ihmisten kertomuksista ja selviytymisestä. Valitettavasti näitä tarinoita on suomalaisten keskuudessa yhä aivan liikaa. On tärkeää muistuttaa, että väkivallan kokija ei ole yksin eikä hän ole kokemaansa syyllinen. Apua on tarjolla ja väkivallasta voi selvitä”, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n puheenjohtaja Merja Närhi muistuttaa.

Väkivaltaa vastaan jo 40 vuotta

Ensi- ja turvakotien liiton yhdistykset ovat tehneet väkivallan vastaista työtä ja uhrien auttamista Suomessa jo 40 vuoden ajan. Näiden vuosikymmenten aikana on autettu reippaasti yli 100 000 ihmistä. Valtaosa heistä on naisia ja lapsia.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Susanna Huovinen on tyytyväinen, että väkivallasta uskalletaan puhua yhä avoimemmin ja että myös kokijat uskaltavat kertoa omista selviytymiskokemuksistaan.

”On hienoa, että yhdistyksemme työssä on mukana vapaaehtoisia ja vertaisia, joilla on omakohtaisia kokemuksia väkivallasta selviytymisestä. Nämä rohkeat ihmiset ovat kehittämässä työtämme entistä paremmaksi ja tukevat meitä vaikuttamistyössä”, Huovinen kertoo.

Paljon riittää vielä tehtävää

Tarinakengät- näyttely on kiertänyt eri puolilla Suomea ja saanut paljon myönteistä palautetta koskettavista ja puhuttelevista tarinoistaan. Tämä osoittaa, että kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa koti ei olekaan enää turvallinen paikka.

”Näyttely korostaa myös avun ja tuen saamisen tärkeyttä. Edelleen riittää työtä, jotta väkivaltaa kokeneet saavat riittävän ja lain heille takaaman avun. Turvakotien työ on saatu onneksi vakiinnutettua. Nyt kehittämisen keskiöön tulisi nostaa avopalveluiden saatavuuden selkeä parantaminen”, Huovinen sanoo.

ksetu tarvitsetko apua