Tapaamispaikassa tavataan turvallisesti

Esittelemme yksiköidemme työtä 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Ensimmäisenä esittelyssä on tärkeä ja turvallinen Tapaamispaikka.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n eri yksiköt esittäytyvät!

Kuluva vuosi on yhdistyksemme 75-vuotisjuhlavuosi, joten juhlistamme pitkää historiaamme ja toimintaamme monin eri tavoin.
Koska juhlimme pitkälti työn merkeissä, esittelemme juhlavuoden aikana kaikki yksikkömme verkkosivuillamme ja some-kanavillamme.
Toivomme, että esittelyt avaavat eri työmuotojamme. 

Turvallista tapaamista tukemassa

Tapaamispaikan huoneen pelit ja lelut on asetettu leikkien jälkeen siististi paikoilleen. Lasten toiveita kuunnellen tapaamispaikasta löytyy Afrikan tähti, legoja ja erilaisia askartelu sekä piirustustarvikkeita.  Toisesta huoneesta löytyy myös pleikkari, jota varsinkin isommat lapset tykkäävät pelata. Viereisessä jumppahuoneessa voi ottaa vaikka ”painimatsia” äidin tai isän kanssa.

Lasten toiveet olivat tärkeitä, kun lähdimme miettimään tiloja, joissa lapsi pääsee tapaamaan muualla asuvaa vanhempaansa. Halusimme, että paikka on houkutteleva ja mahdollistaa rennon yhdessäolon – lapsen ehdoilla. Lapsilta ja vanhemmilta saamamme palautteen perusteella olemmekin siinä onnistuneet. Erityisesti kiitosta on tullut jumppahuoneesta ja kauniisti toteutusta sisustuksesta. Tapaamishuoneissa on myös mahdollisuus laittaa ja lämmittää ruokaa tai vaikka leipoa yhdessä.

Lapsen oikeus pitää yhteyttä ja tavata molempia vanhempiaan on vahva.

Haluamme tapaamispaikkatoiminnassamme korostaa, että tämä oikeus toteutuu turvallisesti myös silloin, jos vanhemmalla on päihteiden käyttöä tai mielenterveysongelmia, lapseen kohdistuu vanhemman rikosepäily, vanhemmilla on riitaisuutta erotilanteessa tai etävanhempi tarvitsee tukea lapsen hoidossa tai vuorovaikutuksessa.

Tapaamispaikassa varmistamme, että vanhempi on riittävän hyvässä kunnossa tapaamiseen tullessa, ja että lapsen ei tarvitse olla huolissaan vanhemman voinnista. Lapsi kantaa usein huolta muualla asuvasta vanhemmastaan ja tarvitsee vahvistusta sille, että vanhemmalla on kaikki hyvin.

Haluamme mahdollistaa sen, että jokainen lapsi kokisi olevansa vanhemmalleen arvokas ja rakas.

Lapselle turvallisuuden tunne tapaamisten aikana on tärkeää. Haluamme toiminnallamme lisätä turvallisuuden tunnetta ja toimimaan niin, että lapsi voisi keskittyä olemaan hänelle tärkeän vanhemman kanssa ilman huolta. Ihan pienen lapsen tapaamisessa työntekijä on lähellä ja auttaa perushoidossa sekä ohjaa esimerkiksi vauvan käsittelyssä. Isompien lasten kohdalla voidaan lapsen kanssa sopia turvasana tai merkki, josta työntekijä tietää, että lapsi haluaa pois tapaamisesta.

Turvallisuuden tunnetta lisää ja jännitystä vähentää myös se, että lapsella mahdollisuus käydä ennen tapaamisten alkamista tutustumiskäynnillä tapaamispaikassa. Tällöin työntekijät ja tilat tulevat tutuiksi lapselle jo etukäteen.

Turvallisuutta lisää myös tarkasti mietityt ovien paikat, ohjaajien ammattitaito puuttua tapaamisen kulkuun sekä viime aikoina erityisesti hygieniatason huomiointi. Tapaamispaikan tilojen siisteydestä huolehditaan korona-aikana erityisen tarkasti, ja kaikki pinnat pyyhitään jokaisen tapaamisen jälkeen. Työntekijät ohjeistavat asiakkaita maskin käytössä yleisissä tiloissa ja muissa terveysturvallisuuteen vaikuttavissa asioissa. Myös lapsia ohjataan tarvittaessa käsien pesemisessä. Tapaamispaikan työntekijät käyttävät maskia kaikissa tapaamisissa ja noudattavat yleisiä koronaohjeistuksia.

Tapaamispaikan asiakaslapset ovat päässeet tänä keväänä äänestämään Keski-Suomen ensi- ja turvakodin nallehahmolle nimeä.

Lapset ovat olleet äänestämisestä innostuneita ja iloisia siitä, että he pääsevät vaikuttamaan nallen nimeen. Koemmekin tärkeänä, että lasten ajatuksista ja toiveista kysytään heiltä itseltään ja lapsille annetaan konkreettisia mahdollisuuksia vaikuttaa.