Turvakoti tutuksi – tehdään yhdessä

Marraskuussa vietetään valtakunnallista turvakotien teemakuukautta, jonka aikana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä kaikki Suomen turvakodit haluavat lisätä tietoisuutta saatavilla olevista palveluista sekä madaltaa turvakotien käyttökynnystä. Mukana on luonnollisesti myös Keski-Suomen ensi- ja turvakoti.

Avuntarve on kova Jyväskylässä

Viime vuonna Suomen turvakodeissa autettiin yhteensä 2274 aikuista ja 2051 lasta. Paikkoja ei ole riittävästi, vaikka niitä on lisätty vuosittain. Eniten turvakodeille on kysyntää pääkaupunkiseudulla, mutta paikkapula on valtakunnallinen. Tämä koskee myös Keski-Suomea.

”Alueen ainoassa turvakodissamme Jyväskylässä on vuodessa noin 100 aikuista ja 100 lasta. Kaikille avun tarvitsijoille ei aina löydy tilaa, joten tänäkin vuonna jo yli 50 perhettä on jouduttu ohjaamaan muihin turvakoteihin”, johtava sosiaalityöntekijä Tuija Sojakka Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:stä sanoo.

Sojakka korostaa, että kukaan ei jää ilman apua eikä ketään jätetä koskaan yksin. ”Selvitämme aina tarpeen ja vaihtoehtoiset mahdollisuudet asiakkaan puolesta.”

Turvakodin lisäpaikat tulevat tarpeeseen

Jyväskylän nykyisessä turvakodissa on viisi perhepaikkaa. Ensi syksynä Liitukujalle valmistuvat uudet toimitilat tuovat tähänkin tilanteeseen helpotusta.

”Olemme iloisia siitä, että saamme kaikki toiminnot ja palvelut saman katon alle ajanmukaisiin ja uusiin tiloihin. Iloinen asia on sekin, että muuton myötä turvakotipaikkojen määrä lisääntyy kahdella. Nämä paikat tulevat todelliseen tarpeeseen”, toiminnanjohtaja Susanna Huovinen kertoo.

Marraskuu on turvakotien teemakuu. Tiestitkö, että turvakodissa oleminen on asiakkaalle maksutonta ja kuka tahansa lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokenut voi hakeutua turvakotiin. Nollalinjan sivulta löytyvät kaikkien turvakotien yhteystiedot: nollalinja.fi/turvakoti