Kun valo korvaa väkivallan – tarinoita tosielämästä

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti osallistui sunnuntaina 25.11. vietettyyn Valoa, ei väkivaltaa -tilaisuuteen YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

Jyväskylän kävelykadulla Ksetun väki kohtasi ihmisiä ja jakoi pieniä pussukoita. Kohtaamisten jälkeen siirryttiin Aalto-saliin keskustelutilaisuuteen, jossa puhui myös Ksetun toiminnanjohtaja Susanna Huovinen. Hän korosti naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn merkitystä ja sen suurta tarvetta. Teema on tärkeä kansainvälisesti, mutta myös Suomessa monen naisen elämä päättyy vuosittain lähisuhteessa tapahtuneeseen väkivaltaan.

“Uhria ja myös väkivallan tekijää voidaan auttaa, jotta asiat eivät etene liian pitkälle. Tämä edellyttää sitä, että ihmiset tietävät, mistä hakea apua ja että väkivallasta saa puhua. Edelleen on liian paljon asenteita, jotka estävät avun hakemisen. Väkivalta ei koskaan ole yksityisasia”, Huovinen muistuttaa.

Huovinen toi esiin tärkeää asiaa tositarinoiden muodossa, joita Ensi- ja turvakotien liitto on koonnut kokonaisuudeksi nimeltä Tarinakengät.

“Tarinoissa tulee esille perhe- ja lähisuhdeväkivallan ahdistavuus, pelottamuus ja voimattomuus, mutta myös toivo ja helpotus, kun apua on vihdoin uskaltanut hakea. Uskon, että tämä toivo on erityisen tärkeää heille, jotka edelleen elävät väkivallan keskellä ja ajattelevat, etteivät syystä tai toisesta voi hakea apua tilanteeseensa.”

”Olin edellisenä iltana sanonut
miehelle, että huomenna mä
lähden lopullisesti, muutan pois.
Se vaan nauroi ja sanoi, etten
ikinä uskaltaisi.
Mutta mä uskalsin.”

”Kun pääsin lopullisesti irti suhteesta,
kerroin turvakodin
henkilökunnalle,
että tuntui kuin värit
olisivat
palanneet elämään.”

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti osallistui Valoa, ei väkivaltaa -tilaisuuteen kävelykadulla. Kompassilla kuvassa Tuija Sojakka (vas.), Pirkko Kangasniemi, Pia Suutari, Susanna Huovinen sekä hallituksen jäsenet Tuija Mäkinen ja Aila Kruus.