Suuruspään Peltoniemi vaihtoi omistajaa

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n yli 70 vuotta Suuruspään Peltoniemen tilalla jatkunut toiminta on nyt lopullisesti päättynyt, kun yhdistys teki tänään alueesta kiinteistökaupan Peab Oy:n kanssa. Yhdistyksen Jyväskylän toiminnot muuttivat jo viime syksynä kolmesta eri osoitteesta Kuokkalan Liitukujalle uuteen toimitaloon. Yhdistykselle Suuruspään kiinteistöjen kohtalo ja uusien toimitilojen pohdinta on ollut yksi historian suurimmista projekteista.

“Yhdistyksen toiminta on vuosien saatossa laajentunut, ja olemme nykyisin yksi Keski-Suomen merkittävimmistä järjestötoimijoista lasten ja perheiden auttamisessa ja tukemisessa. Turvakotitoiminnassa olemme maakunnan ainoa toimija. Suuruspään kiinteistöt eivät enää vastanneet kasvaneisiin tarpeisiimme eivätkä myöskään toiminnan valvojien asettamiin vaatimuksiin. Niinpä edessä oli uusien ratkaisujen tekeminen. Projekti on kaiken kaikkiaan ollut vireillä 10 vuotta, joten tämän päiväinen kauppakirjan lopullinen allekirjoitus oli yhdistykselle ison projektin päätös”, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Merja Närhi.

Suuruspään Peltoniemen tilan kiinteistöjen myynnillä yhdistys rahoittaa uuden toimitalonsa rakentamisen kustannukset. Yhdistys olisi toivonut, että kiinteistökauppa olisi voitu solmia jo heti uusien tilojen valmistuttua, mutta alueen kaavasta tehty valitus viivästytti tilannetta vuodella.

“On selvää, että uuden kaavan mukainen rakentaminen alueella aiheutti paljon keskustelua, ja osasimme odottaa valitusta kaavasta. Samalla se tarkoitti kuitenkin yhdistykselle kymmenien tuhansien eurojen rahoituskustannusten nousua”, toteaa Närhi.

Hallinto-oikeuden kesäkuisen päätöksen myötä kaava on nyt vahvistunut, ja kiinteistökaupan teko saatiin viimein vireille. Peab Oy aloittaa alueen kaavan mukaiset muutostyöt välittömästi ja yhdistys on kauppahetkellä luovuttanut ison kassillisen avaimia uudelle omistajalle.

“Tuntuu, että antamiimme avaimiin liittyvät kaikki ne tuhannet ensikodin äidit ja lapset, tapaamispaikassamme vierailleet lapset vanhempineen, turvakotiin väkivallalta turvaan tulleet sekä lukuisiin muihin toimintoihimme osallistuneet jäsenemme, työntekijämme, asiakasperheemme, yhteistyökumppanimme ja vapaaehtoisemme. Hetki oli hieno, mutta samalla haikea”, toteaa Närhi.

Suuruspäässä vuosikymmenten saatossa tehty työ on näkyvillä myös uudessa toimitalossa; Suuruspäästä tehtyjä maalauksia on eri puolilla uutta taloa ja entiseltä kauniilta pihalta siirrettiin uudelle pihalle perennojen lisäksi kaksi omenapuuta, joista toinen on rouva Tellervo Koiviston 80- luvulla uudisrakennuksen avajaisissa istuttama.

“Olemme hyvin kiitollisia niille ennakkoluulottomille, ahkerille ja aikaansaaville yhdistyksen perustajille, jotka jo 1940- luvulla ottivat ensikotiasian omakseen ja kovalla vapaaehtoisuuteen perustuvalla työllään hankkivat Peltoniemen tilan ja rakennuttivat sille ensimmäisen ensikodin – vaikka kaukaista niemen kärkeä tuolloin pidettiin syrjäisenä paikkana ja liian tuulisena vauvoille. Näiden rohkeiden naisten ja miesten työ mahdollisti yhdistykselle nyt historiallisen ja järjestömaailmassa harvinaisen siirtymisen uusiin, ajanmukaisiin ja toimintaamme varten suunniteltuihin tiloihin”, iloitsee puheenjohtaja Merja Närhi.

Lisätiedot:

puheenjohtaja Merja Närhi puh. 050 463 0585

toiminnanjohtaja Susanna Huovinen puh. 040 7691 786

 

Susanna Huovinen

Toiminnanjohtaja

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti