Iso hätä: järjestöjen tulevaisuus on vaakalaudalla

Keskisuomalaiset sosiaali-, terveys- ja eläkeläisjärjestöt sekä nuoriso-, liikunta- ja kulttuurijärjestöt ovat huolissaan valtionvarainministeriön budjettiesityksen mittavista leikkauksista Veikkauksen avustusmäärärahaan.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksia on esitetty vähennettävän 127 miljoonaa euroa. Nuorisoalaan kohdistuu 14,5 miljoonan, liikuntaan 40 miljoonan ja kulttuuriin 140 miljoonan euron leikkaus. Vaikutukset ovat hyvinvointia edistävien järjestöjen jäsenille, asiakkaille ja osallisille kohtalokkaita.

Tärkeää työtä laajalla rintamalla

Keski-Suomessa on 5300 järjestöä, joilla on noin 100 000 jäsentä ja noin 100 000 vapaaehtoista toimijaa. Järjestöille myönnetyillä avustuksilla tuetaan Keski-Suomessa monenlaista yhteisöllistä toimintaa laajalla rintamalla. Palveluille on suurta tarvetta.

Hallitusohjelmassa ja sote-uudistuksen lakiluonnoksissa luvataan turvata järjestöjen toimintaedellytykset sekä vahvistaa ennaltaehkäisevää toimintaa. Nyt hallitukselta toivotaankin budjettiriihessä ensi viikolla viisaita päätöksiä: yleishyödyllisten järjestöjen rahoitusongelmaan on löydettävä kestävä ratkaisu.

Keski-Suomen järjestöjen ja maakunnan kumppanuuspöydän järjestöedustajien lisäksi kannanotto on saanut tuekseen suuren joukon alan muita järjestöjä. Mukana on luonnollisesti myös Keski-Suomen ensi- ja turvakotien liitto.

Keski-Suomen järjestöt ja maakunnan kumppanuuspöydän järjestöedustajien kannanotto asiasta annettiin 8.9.2020.

ksetu tarvitsetko apua