Keski-Suomen ensi- ja turvakodissa tanssitaan vauvojen kanssa

Tänään Jyväskylässä vietetään Vauvan päivää. Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry järjestää vauvojen kunniaksi syksyn aikana omien asiakasperheidensä vauvoille ja vanhemmille vauvatanssia yhdistyksen tiloissa.

Tanssia tarjotaan niin ensikodin, järjestölähtöisen avopalvelun kuin avopalvelu Ainonkin asiakasperheille. Vauvantanssi järjestetään lahjoituksen turvin. Vauvatanssissa – kuten yhdistyksen muussakin vauvatyössä – keskeistä on vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen vahvistaminen.

”Tavoitteena on saada vauvatanssihetkeen lämmin ja hyvä vuorovaikutus, jossa vauva saa vanhemmaltaan tai vanhemmiltaan täyden huomion ja keskittymisen. Hetkessä on mukana liikettä, tanssia, kosketusta, laulua ja loruttelua. Opastan aidonnäköisen vauvanuken kanssa vanhempia, jotka tekevät vauvan kanssa oman näköisensä tulkinnan liikkeestä”, vauvatanssin ohjaaja, tanssipedagogi Teija Häyrynen kertoo 20 vuoden kokemuksella.

Vuorovaikutusta ja välittämistä

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n asiakasperheillemme vauvatanssi on hieno mahdollisuus saada ammattilaisen ohjaamaa, korkeatasoista ja vuorovaikutusta vahvistavaa toimintaa. Vauvaperheiden vanhemmat tulevat yhdistyksen erilaisiin palveluihin eri reittejä pitkin, mutta kaikkia yhdistää jonkinlaisen avun tai tuen tarve vauvan kanssa.

”Keskeinen tavoitteemme on vahvistaa tutkimuksissakin tärkeäksi todettua vuorovaikutusta vauvan ja vanhemman välillä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että opastamme vanhempia välittämään vauvalle hyväksyntää ja välittämistä sekä tulkitsemaan vauvan sanattomia viestejä. Vauvatanssi tuo tähän työhömme lisäarvoa”, ensikodin ja avopalvelu Ainon vastaavat sosiaalityöntekijät Piritta Jetsu ja Kirsi Vekurinmäki sanovat.

Lämmin kiitos tukijoille

Vauvatanssia pyritään järjestämään koko syksyn ajan niin, että viikoittain vauvatanssiin voi osallistua yhteensä neljä vauvaa vanhempineen. Jokainen tanssihetki on aluksi puolen tunnin mittainen.

”Vauvatanssin piti alkaa meillä jo viime keväänä, mutta koronaepidemia sotki suunnitelmiamme. Nyt teemme tanssihetket yksilöllisesti, jotta voimme varmistaa turvavälit. Ohjaaja ei koske vanhempaan eikä vauvaan ja muutoinkin huolehdimme hygieniasta tarkasti, jotta vauvatanssit voivat tapahtua turvallisesti”, yhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Huovinen toteaa.

Huovisen mukaan lahjoittajien avulla asiakkaille voidaan tarjota elämyksiä, virkistystä ja retkiä, jotka eivät muuten olisi mahdollisia. Huovinen kiittää kaikkia yhdistyksen työtä koronavuoden aikana tukeneita lahjoittajia lämpimästi.

”Olemme todella iloisia siitä, että niin monet ovat halunneet tukea ja auttaa meitä tärkeässä työssämme. Tätä tukea kaipaamme myös jatkossa. Kerromme kaikille lahjoittajille tarkasti, mihin lahjoitettuja varoja on käytetty. Keräämme toimintaamme osallistuvilta vanhemmilta myös palautetta, joka toimitetaan lahjoittajille tiedoksi”, Huovinen kertoo.