Toiminnanjohtaja Tuija Sojakka – rakkaudesta lastensuojeluun

Tuija Sojakka on nainen paikallaan. Kun pitkän linjan sosiaalityöntekijästä tuli Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja, siirtymä sujui jouhevasti – olihan Tuijalla talosta jo 20 vuoden kokemus.

Teksti Sari Okko | Kuvat Pia Suutari

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n hallitus nimitti Tuijan Keski-Suomen ensi- ja turvakodin uudeksi toiminnanjohtajaksi 1.10.2022 alkaen. Hyviä hakijoita oli paljon, mutta päätös syntyi hallituksessa yksimielisesti.

Tuija otti tehtävän vastaan hyvillä mielillä ja innolla sekä valmiina kehittämään yhdistystä edelleen. Ensimmäiset kuukaudet ovat sujahtaneet kuin siivillä – ja edelleen hyvällä mielellä.

Aina heikompien puolella

Tuija on koulutukseltaan YTM, sosiaalityöntekijä. Tie vei heti ensimmäisestä harjoittelupaikasta lastensuojelun pariin ja sieltä Tuijan sydämeen. Uravalintaa voi kutsua kutsumustyöksi.

Keski-Suomen ensi- ja turvakotiin Tuija tuli vuonna 2002. Kahdenkymmenen vuoden kokemuksella näkemystä ja kokemusta riittää kaikista työmuodoista. ”Olen ollut aina kiinnostunut asiakkaiden kanssa työskentelystä ja heikommassa asemassa olevien ihmisten auttamisesta.”

Vaikka Tuija aina ajatteli, ettei halua koskaan luopua asiakastyöstä, ajatukset saivat uutta suuntaa vuoden sapattivapaalla. ”Huomasin ajattelevani, että voisin sittenkin haastaa itseäni ja lähteä vaikuttamaan asioihin myös hieman toisella tavalla järjestöyhteistyössä ja yhteiskunnallisella tasolla, asiakastyötä unohtamatta.”

Avun tarve on aina olemassa

Jos maailmaa katsoo sosiaalityöntekijän silmin ja pitkällä kokemuksella, nähdään, että työn tarve on ollut aina olemassa, mutta muutoksiakin on vuosien saatossa tapahtunut.

”Tänä päivänä korostuvat ihmisten osallisuus ja oikeudet. Toiminta on läpinäkyvää eikä päätöksiä tehdä ilman asiakkaiden kuulemista ja yhteistyötä. Lapsiakin kuullaan yhä enemmän ja ymmärretään paremmin, miten tärkeitä ensimmäiset kuukaudet ovat myöhemmän elämän kannalta”, Tuija tuumii.

Asiakasmäärät ovat vuosi vuodelta kasvaneet ja tuen tarpeesta on tullut pitkäkestoisempaa. Kovat arvot ovat ehkä korostuneet, mutta kynnys puuttua madaltunut. ”Uskallamme puuttua rohkeammin ja aikaisemmin. Asiat ovat tulleet näkyvämmiksi ja tietoisuus asioista on kehittynyt.”

Hyvä henki näkyy asiakastyössä

Toiminnanjohtajan työstä Tuija on silminnähden innoissaan. Hän haluaa johtaa taloa ennen kaikkea siten, että työntekijät saavat tehdä laadukasta työtä asiakkaiden hyväksi.

”Haluan, että työntekijämme voivat hyvin, joten annamme heille kaikki eväät tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Asiakastyö on toimintamme ykkönen ja työn merkityksellisyys kaiken keskiössä. Meillä saa kehittyä ja kehittää, on vastuuta ja vapautta.”

Tuijalle on tärkeää kehittää luottamuksellista ilmapiiriä ja kodikasta tunnelmaa – sellaista fiilistä, että on mukava tulla töihin. ”Hyvä sisäinen henki näkyy suoraan asiakastyössä”, Tuija korostaa.

Tulevaisuus näyttää hyvältä

Koronalla on ollut suuri merkitys yhdistyksen toimintaan. ”Vaikka koronavuodet kehittivät Teams-työskentelyä, etäauttamista ja chat-työtä, kohtaamiset ovat ensiarvoisen tärkeitä. On ollut suuri ilo palauttaa tauolla olleita toimintoja ja käynnistää ryhmien toimintaa”, Tuija iloitsee.

”Tänä vuonna haluamme korostaa muun muassa vertaistyön merkitystä ja eroseminaari-toimintaamme, jatkaa strategiatyötämme sekä aktivoida jäsenhankintaamme. On hienoa, että olemme taas saaneet uusia vapaaehtoisiakin mukaan toimintaan.”

Tulevaisuus näyttää Tuijan näkövinkkelistä hyvältä. Keski-Suomen ensi- ja turvakodissa pysytään ajan hermolla sekä kehitetään uusia palveluja ja hyvin toimivia perustoimintoja yhä paremmiksi. Uusia ajatuksia ja ideoita saadaan myös Ensi- ja turvakotien liitosta.

Ikimuistoinen lokakuu 2022

Työn ohella elämään mahtuu paljon muutakin. Tuija tunnustautuu matkustushulluksi, jonka lempipuuhaa on uusissa paikoissa käyminen. Puoliso-Ilkan kanssa Tuija harrastaa myös patikointia ja mökkeilyä. Aikuiset tyttäret ovat muuttaneet omilleen, mutta kotona asuu vielä kultainennoutaja Bianca 14 v.

Lokakuussa 2022 Tuijasta tuli mummo lähes samaan aikaan, kuin hänestä tuli Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja. ”Se kuukausi on jäänyt lähtemättömästi mieleeni”, Tuija hymyilee.

 

 

 

Tuija Sojakalla on pitkä kokemus sosiaalityöstä ja Keski-Suomen ensi- ja turvakodista. Toiminnanjohtajana hän haluaa korostaa muun muassa asiakastyötä, luottamuksellista ilmapiiriä ja työn merkityksellisyyttä.