Keskisuomalainen kertoi “Sarin ja Jennin” tarinat vauva-arjesta ensikodissa

Keskisuomalainen-lehti julkaisi aukeaman artikkelin Jyväskylän ensikodistamme sunnuntaina 22.10.2023. Jutussa kerrotaan kaksi tarinaa ”Sarin ja Jennin” vauva-arjesta.

”Moni tulee ensikotiin vastoin tahtoaan. Suurin osa päättää kuitenkin jäädä. Sari tuli pakon edessä, Jenni omasta halustaan”. Näillä sanoilla alkaa toimittaja Ira Blomberg-Kantsilan kirjoittama juttu.

Sari (nimi muutettu) eli vielä kuusi vuotta sitten päihteiden täytteistä levotonta elämää. Kun Sari alkoi odottaa tytärtään, hän lopetti huumeiden käytön, mutta meno jatkui kotona entisellään. Sosiaalitoimistosta annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko menet lapsen synnyttyä ensikotiin tai lapsi otetaan huostaan.

Sari valitsi ensikodin, johon häin tuli suoraan synnytyslaitokselta. Alku oli vaikeaa, mutta lopulta viha väistyi ja elämään tuli toivo. Viisi kuukautta ensikodissa muutti koko elämän.

Jennin (nimi muutettu) tarina liittyy mielenterveysongelmiin, jotka ovatkin merkittävin syy ensikotiin hakeutumisessa. Jo ennen synnytystä ensikotiin hakeutunut Jenni asuu nyt 3,5 kuukauden ikäisen tyttövauvansa kanssa ensikodissa ainakin vuoden loppuun asti.

Jenni arvostaa yhteistä toimintaa muiden ensikodin asukkaiden kanssa, ryhmätoimintaa ja vertaistukea. Usko elämään ja äitiys antavat Jennille nyt voimia. Hän haaveilee normaalista arjessa yhdessä lapsensa kanssa ja toivoo voivansa työskennellä jatkossa kokemusasiantuntijana.

Lue koko tarina 22.10.2023 julkaistusta Keskisuomalainen-lehdestä!