Löydä toivo ja valo – osallistu eroseminaariin!

Suomalainen eroseminaari alkaa Keski-Suomen ensi- ja turvakodissa jälleen 14.2.2024. Vielä mahtuu mukaan! Lue lisää ja tutustu Marian sekä Ollin tarinoihin.

Eroseminaari on monelle käänteentekevä kokemus ja merkityksellinen tutkimusmatka omaan itseen. Työskentelyn painopiste on omassa kasvussa, eteenpäin menemisessä, vertaistuessa ja toivossa.

Eron työstäminen ryhmässä tarkoittaa eron eri vaiheisiin liittyvien tunteiden tunnistamista, kohtaamista ja purkamista. Eroseminaarissa ei syytetä ketään eikä vellota omissa kurjissa kokemuksissa, vaan tarkastellaan omaa prosessia ja mennään eteenpäin”, koulutettuna ohjaajana toimiva Ulla Ahvo sanoo.

Jokaisella tapaamiskerralla on oma teemansa, kuten suru, viha, pelko, yksinäisyys, avoimuus, rakkaus ja seksuaalisuus. Yksi teemoista on lapset, jonka tavoitteena on antaa vanhemmalle valmiuksia tukea lasta eron aiheuttaman hämmennyksen, suuttumuksen ja surun keskellä.

Ilmoittaudu mukaan!

  • Ilmoittautumiset: eroseminaari@ksetu.fi
  • Eroseminaari on maksuton.
  • Mukaan mahtuu 15 henkilöä.
  • Eroseminaari alkaa 14.2.2024 ja sisältää 11 tapaamista.

Jokaisen osallistujan tarina on omanlainen”

Suomalainen eroseminaari on luotettava ja vakiintunut eroauttamisen menetelmä, joka sisältää keskustelua, pienryhmätyöskentelyä, toiminnallisia harjoituksia, teoriaa ja kotitehtäviä. Vertaisryhmään otetaan 15 henkilöä, jotka kokoontuvat ohjaajan kanssa yksitoista kertaa kerran viikossa, kolme tuntia kerrallaan.

Eroseminaariin voi osallistua missä eroprosessin vaiheessa tahansa ja tulla juuri sellaisena kuin on. Eroseminaarissa korostuu vertaistuen merkitys, koska ryhmäläiset ovat kokeneet samanlaisia asioita. Yhdentoista viikon mittainen yhteinen matka voimaannuttaa ja tuo valoa elämään.

”Jokaisen osallistujan tarina on omanlainen. Ero voi olla yhdelle raju ja kipeä kokemus, toiselle helpotus ja kolmannelle jotain muuta. Joku on jätetty ja toinen on lähtenyt. Osallistujat voivat olla hyvinkin rikkinäisiä tai jo toipuneempia. Erilaisuus on eroseminaarin rikkaus”, Ulla kertoo.

Keski-Suomen ensi- ja turvakodissa suomalaista eroseminaaria on järjestetty lapsiperheiden vanhemmille jo vuodesta 2019 alkaen.

”Toivo on lähtökohta, sitten tulee valo”

”Ero oli raskas ja siihen liittyi vuosia jatkunutta henkistä, taloudellista ja seksuaalista väkivaltaa. Eräänä päivänä tilanne äityi niin pahaksi, että lähdin lasten kanssa Turvakotiin keskellä yötä. Se reissu kesti kuusi viikkoa”, Maria (nimi muutettu) kertoo.

”Vuosien aikana yritin hakea apua monilta viranomaistahoilta, lastensuojelusta, poliisilta ja käräjiltäkin, mutta turvakoti avasi monella taholla silmät. Saimme vihdoin apua. Eroseminaariin en vielä tuolloin jaksanut hakeutua, sillä kaikki energiani kului pienten lasten hoitamiseen ja hengissä pitämiseen.”

”Pari vuotta eron jälkeen koin olevani valmis eroseminaariin. Siellä opin vähitellen vetämään rajoja. Vaikka tiesin, että päässäni ja sydämessäni on iso voimavara, tarvitsin työkaluja: vertaistukea, ymmärrystä, tulevaisuuteen katsomista, pelastusrenkaita, toivoa ja lopulta valoa sekä rauhaa.”

”Nyt elämä jatkuu ja uskallan odottaa siltä uusia asioita. Voin myös sanoa, että ero voi olla myönteinen asia, helpotus, pysähtymisen ja kadotetun itsensä löytämisen paikka, uusi mahdollisuus. Kun on oikeasti tyytyväinen elämäänsä, voi olla parempi oma itsensä, mikä on myös lasten etu.”

”Eroseminaari nopeutti erosta toipumista”

”Kun ero tuli ajankohtaisesti, kävimme vaimon kanssa läpi erilaisia pariterapiavaihtoehtoja ja ajattelimme, että jotain pitäisi yrittää. Sitten löysimme Suomalaisen eroseminaarin, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Exä kävi seminaarin syksyllä ja itse aloitin keväällä”, Olli (nimi muutettu) kertoo.

”Eromme oli rauhallinen ja kitkaton ilman suurta dramatiikkaa. Eroseminaari auttoi kohtaamaan eroon liittyviä asioita, pakotti ottamaan aikaa niiden työstämiselle sekä nopeutti erosta toipumista. Viikkojen myötä asiat alkoivat selkiytyä.”

”Vertaistuki on suuri voimavara itsetunnon ja minäkuvan rakentamiselle. Eroseminaarin avulla sain koottua itseäni saman kokeneiden ihmisten kanssa sen sijaan, että olisin jäänyt märehtimään asioita yksin. Aloin ymmärtää, mitä erossa tapahtui sekä millaisia kokemuksia ja tunteita se herätti puolin ja toisin.”

”Oman vastuun löytäminen ja sen tunnustaminen, että pieleen meni, ovat olleet haastavimpia asioita. Nyt kuitenkin näen asioita objektiivisemmin ja olen päästänyt irti syyttelystä. Meillä on kolme lasta, joten eroseminaari on myös heidän etunsa, kun kotona on tulevaisuuden taas valoisana näkevä vanhempi.”  

Lähteenä on käytetty Marianna Stolbowin Erosta eteenpäin-kirjaa (WSOY, 2014), jota käytetään eroseminaarissa myös työskentelyn pohjana.