Tyttöjen päivänä puhutaan seurusteluväkivallasta

Keski-Suomen ensi- turvakoti ry osallistuu tänään Kansainvälisenä tyttöjen päivänä Ensi- ja turvakotien liiton yhteiseen kampanjointiin.  Teemana on seurusteluväkivallan vastainen työ teemalla Seurustelun ei kuulu satuttaa. Muistutamme jokaisen oikeudesta olla turvassa myös seurustelusuhteessa.

Monien nuorten kohdalla seurustelu on parisuhteen opettelua ja uusien myönteisten asioiden kokemista. Osalle nuorista seurustelun pelisäännöt voivat vielä olla epäselvät ja kumppanin mustasukkaisuus tai omistushaluisuus saatetaan sekoittaa rakkaudeksi. Kansainvälinen tyttöjen päivä nostaa esiin tyttöjen oikeuksia sekä oikeutta saada oikeaa tietoa ja tarvittaessa apua.

“Haluamme muistuttaa tyttöjä jokaisen itsemääräämisoikeudesta, oikeudesta päättää omasta kehostaan ja kannustaa hakemaan tarvittaessa apua. Tyttöjen päivänä valtakunnallinen chat on auki ja siellä voi keskustella nimettömänä ja turvallisesti ammattilaisen kanssa seurusteluun liittyvistä kokemuksista. Myös nettiturvakoti.fi- verkkosivuston kautta voi saada lisää tietoa ja tärkeitä yhteystietoja”, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n puheenjohtaja Merja Närhi sanoo.

Tervetuloa juttelemaan chatiin!

Tyttöjen päivän kunniaksi nuorten chat on auki  klo 14-18, ja muutoin arkisin klo 17.
Tule juttelemaan pelosta tai huolista seurustelusuhteessa: www.nettiturvakoti.fi

Verkkokysely kertoo rankoista kokemuksista

Ensi- ja turvakotien liiton verkkokysely vuodelta 2019 piirtää rankkaa kuvaa nuorten kokemuksista. Kyselyssä kävi ilmi, että henkinen väkivalta seurustelusuhteissa on useimmiten haukkumista ja nimittelyä, pelottelua sekä pakottamista tai painostamista sellaiseen, mitä ei haluaisi tehdä. Fyysinen väkivalta seurustelusuhteissa näyttäytyy useimmiten tönimisenä, vaatteista repimisenä ja lyömisenä avokämmenellä tai seinää vasten heittämisenä.

Seksuaaliväkivalta on useimmiten painostamista tai pakottamista sellaisiin seksuaalisiin tekoihin, joita toinen osapuoli ei haluaisi tehdä. Seksuaaliväkivalta voi olla myös seksuaalista ahdistelua tai jopa raiskaus. Näiden väkivallan tekojen lisäksi seurustelusuhteissa voi näyttäytyä eron jälkeistä vainoa tai kumppanin sosiaalisen median sisältöjen kontrolloimista.

“Verkkokyselyyn vastanneet nuoret kuvaavat monenlaisia väkivallan kokemuksia seurustelusuhteissaan. Kyselyn tuloksissa väkivalta näyttäytyy vakavana ja haavoittavana: neljännes vastaajista kertoo tulleensa raiskatuksi seurustelusuhteessa”, Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tuulia Kovanen sanoo.

Ensi- ja turvakotien liiton toteuttamaan kyselyyn vastattiin nimettömänä liiton verkkosivuilla ja lähisuhdeväkivaltaan keskittyvällä Nettiturvakoti.fi -verkkosivustolla. Kyselyyn vastasi 290 nuorta.

“Haluamme muistuttaa, että seurustelun ei koskaan kuulu satuttaa. Asiasta puhuminen on ensimmäinen askel kohti turvallisuutta. Apua on tarjolla, ja sitä kannattaa myös hakea. Kyselykin osoittaa, että kukaan nuori ei ole kokemuksensa kanssa yksin – aiheesta ei siis kannata tuntea häpeää tai syyllisyyttä”, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Susanna Huovinen korostaa.