Tukea ja turvaa – yhdistys 75 vuotta!

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti juhlii tänä vuonna 75 vuoden mittaista työtään. Yhdistyksen puheenjohtaja Merja Närhi kertoo nyt, miten vuotta juhlistetaan. Tervetuloa juhlavuoteen!

Virkeä ja vilkas yhdistyksemme on jo 75-vuotias. Onnea meille kaikille yhdistyksen työssä mukana oleville, kiitos kaikille työtämme vuosikymmenten varrella tukeneille sekä lukemattomille yhteistyökumppaneille ja tervetuloa mukaan viettämään yhdessä juhlavuottamme!

Varsinaisesti 75 vuotta tulee täyteen syksyllä, mutta olemme päättäneet juhlistaa tätä merkkipaalua koko vuoden ajan. Nostamme eri kuukausina yhdistyksen eri työmuotojen työtä esiin niin verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa kuin laajemminkin. Esiteltävää meillä kyllä riittää, sillä 75 vuoden aikana työmme on merkittävästi laajentunut.

Vuoden kantavana teemana on lapsen osallisuus. Tähän pyrimme kiinnittämään erityistä huomiota kaikessa toiminnassamme muutoinkin, mutta asia on tärkeä noteerata myös juhlavuoden merkeissä. Kuuluuko lapsen ääni riittävästi meidän aikuisten maailmassa? Otammeko huomioon riittävästi lapsen näkökulman ja lapsen edun toteutumisen?

Yhdistyksen työssä lapsen äänen nostaminen vanhempien tietoisuuteen on hyvin keskeistä. Tätä teemme niin vauvatyössä, vanhemmuuden tukemiseen liittyvissä palveluissa kuin väkivaltatyössäkin. Silti on hyvä huomata, että lapsen osallisuuden toteutumisen ongelmat eivät ole vain vaikeassa elämäntilanteessa olevien perheiden haaste, vaan tämä haaste koskettaa laajasti perheitä ja koko yhteiskuntaamme.

Juhlavuotemme aikana tulemme julkaisemaan lapsen osallisuuteen liittyviä kirjoituksia. Kirjoittajina toimivat omien ammattilaistemme lisäksi myös vierailijat.

Aloitamme teeman juhlistamisen päästämällä lapset ääneen. Meille tehtiin uuden toimitalon myötä oma hahmo, joka on odotellut jo hetken aikaa sopivaa nimeä. Koronan myötä päädyimme siihen, että siirrämme hahmon nimeämisen tälle juhlavuodelle. Kuitenkin jo viime vuonna lapset saivat ehdottaa hahmolle nimiä. Yhdistyksen johtoryhmä on valinnut ehdotetuista nimistä viisi nimeä äänestykseen. Helmikuun aikana asiakkainamme olevat lapset saavat äänestää, mikä nimi tulee valituksi.

Lapsen osallisuus -teema nousee myös lappujen muodossa alkuvuoden ajaksi Liitukujan aulan valaisimeen. Kysymme lapsilta, miksi lasten mielipiteen kysyminen ja kuunteleminen on tärkeää, miksi lapset ovat tärkeitä? Uskomme, että nämäkin näkyville tulevat mielipiteet pysäyttävät meitä aikuisia miettimään, otammeko lapsen osallisuuden vakavasti.

Juhlavuosi alkaa koronan varjossa. Suuria kokoontumisia tai juhlallisuuksia ei tästä syystä ole keväälle suunniteltu. Toivomme, että syksyllä voimme viettää isolla joukolla synttäreitämme. Tule kuitenkin juhlaan mukaan tukemalla meitä somessa, liity jäseneksi tai lahjoita meille. Kaikki apu otetaan vastaan, sillä me Miinan työn jatkajat haluamme olla seuraavatkin 75 vuotta tarjoamassa tukea ja turvaa lapsille, aikuisille ja perheille Keski-Suomessa.

Merja Närhi
puheenjohtaja
Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry