Turvakodin joulutunnelmaa suurella sydämellä

Jyväskylän turvakoti laskeutuu joulunodotukseen heti, kun kalenterista avautuu päivämäärä 1.12. Joulutunnelman taikoo jo vuosien perinteellä vastaava ohjaaja Pirkko Kangasniemi, jolle kodikkaan joulun järjestäminen on sydämen asia.

Pirkko tunnustautuu jouluihmiseksi, joten joulun järjestäminen turvakodin iloksi käy ikään kuin luonnostaan. Pirkolla on pitkä kokemus työskentelystä Keski-Suomen ensi- ja turvakodissa, sillä tammikuussa 2024 tulee täyteen 33 työvuotta. Niihin vuosiin mahtuu juhla jos toinenkin.

Jouluun valmistautuminen alkaa hyvissä ajoin, jotta joulukuun ensimmäisenä päivä ollaan valmiina. Ensimmäinen merkki joulun tulemisesta on itse askarreltu joulukalenteri. Se on tehty tukevasta puunoksasta, josta roikkuu 24 suloista sydämenmuotoista yllätyspussia.

”Jokainen lapsi saa vuoron perään oman yllätyksensä. Joulukalenteri on lapsille tärkeä – sitä osataan jo odottaa ja se tuo jouluodotukseen sopivaa jännitystä”, Pirkko kertoo.

Puurojuhla avaa yhteisen joulun

Joulukuusen aika on perinteisesti itsenäisyyspäivää edeltävänä päivänä. Kuusi koristellaan yhdessä lasten ja vanhempien kanssa kynttilänvalosta nauttien. Varsinaista itsenäisyyspäivää juhlistetaan luonnollisesti sinivalkoisella kakulla ja karjalanpiirakoilla.

Seuraava odotettu juhlapäivä on 8.12., jolloin koko Keski-Suomen ensi- ja turvakodin väki viettää yhteistä puurojuhlaa. Pirkko on vastannut puurokattilan porinasta jo vuodesta 1998, joten useampikin kauhallinen riisipuuroa on vuosien varrella valmistunut.

”Puurojuhla on yhteinen joulunavauksemme. Juhlaan kuuluu puuron ohella joulukorttien askartelua, pipareiden paistoa ja koristelua, joululauluja, kynttilöitä ja kahvittelua sekä muuta pientä syötävää.”

Jouluaaton kruunaa joulupukki

Joulunodotus huipentuu jouluaattoon, jolloin valmistetaan perinteinen jouluateria kinkkuineen, laatikoineen, rosolleineen ja karjalanpaisteineen, asiakkaiden toiveet ja lasten makumieltymykset huomioiden. Joulumenusta vastaa Pirkko, joka on 1990-luvun alussa työskennellyt Keski-Suomen ensi- ja turvakodissa myös ruokataloudesta vastaavana emäntänä.  

”Jouluaaton kruunaa tietenkin joulupukki, joka tuo paketin jokaiselle joulunviettäjälle. Aattoiltana nautitaan yhdessäolosta, joulutortuista, karkeista ja muista herkuista. Joulupäivä sujuu rauhallisissa tunnelmissa leikkien ja aaton ruokia nauttien.”

Joulun ja myös muiden vuodenaikojen juhlapyhien huomioiminen on koko henkilökunnan asia. Kyse on yhteisestä kulttuurista, jonka perimmäisenä tavoitteena on järjestää asiakkaille kodikkaat ja turvalliset olosuhteet sekä kulkea heidän rinnallaan vaikeina aikoina, olipa kyseessä arki tai juhla.

Tärkeää ja merkityksellistä työtä

Pirkko tuntee tekevänsä arvokasta työtä, jota hän arvostaa paljon. Työn tarpeellisuudesta kertoo sekin, että syksyn 2023 aikana turvakoti on ollut koko ajan täynnä. Mikäli Jyväskylässä on täyttä, asiakkaille tarjotaan paikkaa muista turvakodeista. Tärkeä sanoma on se, että aina saa apua.

”Asiakkaamme ovat turvakodissa tilanteen mukaan: muutaman päivän, viikon tai kuukauden, kunnes omaan kotiin on mahdollista palata. Juhlapäivinä on tärkeää, että asiakkaamme saavat olla yhdessä ja turvassa – viettää joulua, jolloin ei tarvitse pelätä”, Pirkko kertoo.

Työn sokeri on asiakkailta saatu palaute – kuten sekin, kun asiakas kipsahti Pirkon kaulaan kiittäen joulusta, jollaisesta hän ei ollut koskaan aiemmin saanut nauttia.

Pirkon paras jouluherkku?

Pirkko on viettänyt joulua turvakodilla monet vuodet, mutta tänä vuonna on kotijoulun aika.

”Olen perinteitä ylläpitävä jouluihminen. Tykkään tehdä, touhuta ja luoda jouluntunnelmaa niin töissä kuin kotona. Itselleni on tärkeää muistaa joulunaikaan työkavereita, ystäviä, läheisiä ja perhettä.”

Mutta mikä on Pirkon oma paras jouluherkku? ”Hyviä herkkuja on paljon, mutta parasta on imelletty perunalaatikko – vuodesta toiseen”, Pirkko vastaa hymyillen.