Kun Baby Blues tulee kotiin, apua on saatavissa

Vauva-arki voi yllättää ja uuvuttaa tuoreet vanhemmat. Kun unirytmi on hukassa ja itku herkässä, Baby Blues -työntekijämme auttaa. Keski-Suomen ensi- ja turvakodin Baby Blues -toiminta on maksutonta ja tarkoitettu kaikille pikkulapsiperheille.

Vauvan odotus ja syntymä mullistavat elämän tuoden mukanaan sellaisiakin asioita, joita ei osannut odottaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan jopa 80 prosentilla esiintyy jonkinasteista Baby Bluesia.

Baby bluesilla tarkoitetaan normaalia vauvan syntymän jälkeistä herkistymistä. Tilaan voi liittyä ajoittaista alavireyttä, itkuisuutta, uuden tilanteen tuomaa hämmennystä, riittämättömyyden tunnetta, mielialan laskua, väsymystä, uupumista ja ruokahaluttomuutta – toisinaan myös synnytyksen jälkeistä masennusta.

Apua on saatavissa – matalalla kynnyksellä

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti tukee vanhempien jaksamista. Apua on saatavissa matalla kynnyksellä ja maksuttomasti – myös nimettömänä. Tukea voi hakea jo odotusaikanakin, jos kokee tarvitsevansa apua vauvan odotukseen ja synnytykseen.

”Yleisin syy avun hakemiseen on vauvan uni- ja vuorokausirytmi. Tuemme vanhempien jaksamista ja autamme unirytmin löytämisessä. Baby Blues -työntekijä antaa neuvontaa puhelimessa tai Teamsissa sekä tekee kotikäyntejä. Tapaamisia voidaan järjestää myös toimitiloissamme”, Baby Blues -toimintaa Keski-Suomen ensi- ja turvakodissa ohjaava Teresa Vilen kertoo.

”Toiminnalle riittää kysyntää ja saamamme palaute on hyvää. On hienoa, että voimme tukea pikkulapsiperheitä juuri silloin, kun apua tarvitaan”, Teresa sanoo.

Hae rohkeasti apua!

  • Apua voi hakea monella tavalla: soittamalla, sähköpostitse ja sähköisen ajanvarauksen kautta.
  • Baby Blues -toimintamuotoja ovat keskustelutuki, puhelinneuvonta, yksilö- ja perhetapaamiset, kotikäynnit, perhekerhovierailut, vertaisryhmätoiminta ja valtakunnallinen chat-palvelu.
  • Tarvittaessa voidaan myös järjestää perheille viiden vuorokauden mittaisia univalverytmitysjaksoja ensikodissa, mikäli keskustelutuki ei tuo riittävästi apua. Tähän jaksoon tarvitaan maksusitoumus.

Kysy lisää – varaa aika